New York zakázal odmítat vakcíny proti spalničkám kvůli víře

Zákonodárci v americkém státě New York kvůli epidemii spalniček zrušili výjimky, které umožňovaly z náboženských důvodů odmítnout očkování. Dnes o tom informoval deník The Guardian. V USA se od letošního roku spalničkami nakazilo přes tisíc lidí, což je nejvíce od roku 1992.

Ilustrační fotografie
reklama

Stát New York, který hlásí nejvíce infikovaných, dosud podobně jako více než čtyři desítky států USA umožňoval vyhnout se z náboženských důvodů očkování. Kvůli výjimce se tak spalničky podle úřadů rychle rozšířily mezi newyorskou ortodoxní židovskou komunitou.

Již v dubnu starosta New Yorku, které je nejlidnatějším městem stejnojmenného státu a také celých USA, vyhlásil stav nouze. Lidem, kteří nenechají své děti proti onemocnění očkovat, tak hrozí pokuta až 1000 dolarů (téměř 23.000 korun).

Ve čtvrtek se pak k vlastnímu opatření rozhodli i zákonodárci státu New York. Žáci a studenti, kteří nemají očkování proti spalničkám, mají nyní 30 dní na to, aby tak učinili. Zákon, který jen několik minut po schválení podepsal newyorský demokratický guvernér Andrew Cuomo, začal platit okamžitě. Vyhnout se očkování je stále možné ze zdravotních důvodů, jako je například slabý imunitní systém dítěte.

Newyorský zákonodárce Jeffrey Dinowitz, který je jedním ze spoluautorů nového zákona, s odmítáním očkování z náboženských důvodů nesouhlasí. "Nejsem si vědom, že by tóra, bible, korán nebo cokoli jiného vybízely nenechat se očkovat," řekl. "Pokud se rozhodnete nenechat očkovat své dítě, pak ohrožujete ostatní děti," upozornil.

Proti zákonu protestovalo v newyorské metropoli Albany před sídlem místní vlády několik stovek rodičů, kteří hájí právo volby. Stan Yung, který vyznává ruské pravoslaví, tvrdí, že očkování odmítá kvůli víře a také z obav ze zdravotních následků. Poznamenal, že nenechal očkovat žádné ze svých tří dětí a že kvůli místnímu zákonu zvažuje, že se ze státu New York odstěhuje.

Obhájci zákona naopak tvrdí, že víra by v žádném případě neměla být nadřazena vědeckým důkazům, že očkování skutečně pomáhá bránit šíření nákazy. Upozorňují také na to, že americký nejvyšší soud v roce 1905 rozhodl, že jednotlivé státy mají pravomoc si očkování vynutit.

"Jsem stará dost na to, abych si pamatovala dobu, kdy dětská obrna byla skutečnou hrozbou," uvedla newyorská demokratická zákonodárkyně Deborah Glicková s odkazem na vážné virové onemocnění, které je v současné době díky očkování jen krok od vymýcení.

V minulosti byly spalničky ve Spojených státech běžné, ale s počátkem očkování v 60. letech minulého století se podařilo šíření infekce prakticky zastavit, takže v roce 2000 bylo toto onemocnění v zemi prohlášeno za vymýcené. Od loňského roku ale počet nakažených prudce vzrostl, letošní bilance nemocných je vyšší než za předchozí čtyři roky dohromady.

Spalničky trápí i Evropu. V České republice úřady registrují od začátku roku více než 540 lidí nakažených, což je zhruba o 350 více, než se nakazilo loni za celý rok. Z informací na webu českého ministerstva zdravotnictví ale vyplývá, že se rychlost šíření nákazy zpomaluje na jednotky nových případů.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, pacient musí do karantény a vyšetřeni jsou i další lidé, kteří s ním přišli do styku. Nemoc se šíří vzduchem, inkubační doba, tedy čas od nakažení organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky