Demonstrace proti Babišovi pokračují

V řadě měst Česka kromě Prahy se dnes budou opět konat protesty proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). Demonstrace se konají poněkolikáté. Posledního protestu minulé úterý v Praze se podle pořadatelů zúčastnilo až 120.000 lidí. Dnes budou protesty například v Brně, Ostravě, Plzni a dalších centrech krajů i v menších městech. Organizátoři protestů ze spolku Milion chvilek pro demokracii tvrdí, že se Babiš dosazením Benešové do vlády snaží ovlivnit justici. Premiér to popírá.

demonstrace proti Babišovi 6. 5. 2019
reklama

Demonstrace proti Babišovi a Benešové se zatím konaly většinou v Praze. Organizátoři protestů ale již dříve, 28. května, svolali demonstrace i ve dvou stovkách dalších měst v Česku. Tehdy se na jednotlivých místech většinou sešly stovky lidí, jen v Brně dosáhl počet účastníků podle policie 2500 lidí a podle organizátorů až 4000. Dnes se protesty kromě krajských měst konají i v mnoha okresních městech a menších obcích.

Impulzem pro demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, se stala demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a volba jeho nástupkyně, jíž se stala poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Benešová. Kněžínek úmysl odejít oznámil 18. dubna, jen den po sdělení, že policie navrhla obžalovat Babiše a ostatní obviněné v kauze kolem dotace na farmu Čapí hnízdo. Podle organizátorů protestů chce Babiš dostat justici pod svou kontrolu. Babiš případ označuje za politickou kauzu.

Kromě výměny v čele ministerstva spravedlnosti kritizují protestující také vyplácení evropských dotací holdingu Agrofert, který dříve vlastnil Babiš. Akcie Agrofertu vložil Babiš v roce 2017 do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů. Podle nedávno zveřejněného návrhu auditní zprávy Evropské komise má ale Babiš stále vliv na Agrofert a jako premiér také na použití peněz Evropské unie.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky