Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Mount Everestu je plno. Horolezci umírají ve frontách

Na Mount Everestu se tvoří obrovské fronty, horolezcům jde o život
Na Mount Everestu se tvoří obrovské fronty, horolezcům jde o život
Foto: Profimedia **www.profimedia.cz**

Stovky horolezců, kteří se rozhodli využít tento týden příznivého počasí ke zdolání Mount Everestu, byly při výstupu na vrchol nejvyšší hory světa nuceny čekat v mnohahodinové frontě.

Na Mount Everestu zemřeli další dva horolezci. Podle agentury AFP jedním z nich je Ir a druhý Brit Robin Fisher, který na vrcholu stanul dnes ráno, ale zhroutil se při sestupu. Podle agentury AFP za týden tak na nejvyšší hoře světa zemřelo deset lidí. V minulých dnech využilo příznivého počasí mnoho výprav, takže se vytvářela fronta, jež pak zdržoval sestup těch, kteří už na vrchol vystoupali, a to u nich způsobilo krajní vyčerpání.

Agentura Reuters píše, že v nynější lezecké sezoně, která začíná v březnu a končí v květnu, v nepálské části Himálají zemřelo 18 lidí.

AFP informuje o deseti obětech za poslední týden. Mrtví jsou čtyři Indové, dále Američan, Rakušan a Nepálec, nově také Fisher a irský lezec. Další Ir se zřítil poblíž vrcholu, ale jeho tělo se zatím nenašlo.

Jednačtyřicetiletý Fisher se zhroutil při sestupu. "Zemřel slabostí po dlouhém výstupu a těžkém sestupu. Sestupoval se svými šerpy a náhle zkolaboval," řekl Murari Šarma z expedice Everest Parivar. Průvodci mu prý dali kyslíkovou lahev a nabídli mu vodu, ale nedokázali ho zachránit.

Šestapadesátiletý Ir podle organizátorů jeho expedice zemřel v pátek na tibetském svahu hory. Na vrchol se mu sice podařilo dostat, ale později zemřel ve stanu ve výšce 7000 metrů.

Lezecká sezona, v níž je pro výstup vhodné počasí, trvá do konce května. Nepál pro ni letos vydal 381 povolení pro většinou zahraniční horolezce. Povolení stojí 11.000 dolarů (254.000 Kč). S držiteli jde jeden průvodce, což znamená, že se na téže trase v krátkém období několika týdnů ocitne 750 lidí, píše AFP. Nepálskou cestou do pátku lezlo 600 lidí.

Dalších 140 lidí dostalo povolení pro výstup z tibetské, tedy severní strany. Letos by mohl na vrcholu nejvyšší hory světa ve výšce 8850 metrů stanout rekordní počet lezců, loni tam vystoupalo 807 lidí.

Garrett Madison z americké horolezecké společnosti Madison, která pomáhá horolezcům, řekl, že mnozí z těch, kdo jdou na Everest, nejsou "dobře připraveni ani vybaveni". Nemají dostatečnou podporu na to, aby se dostali bezpečně dolů. "Kdyby byli členy početnějšího a zkušeného týmu, asi by byli v pořádku, ale pokud mají minimální podporu a nastanou problémy, je těžké se odtamtud dostat," řekl.

Témata:  Mount Everest

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy