Na Mount Everestu zemřel další horolezec, je jedenáctá oběť za deset dní

Na Mount Everestu zemřel v pondělí americký horolezec, za posledních deset dní se tak stal jedenáctou obětí výstupu na nejvyšší horu světa. Dnes o tom informovala televize Sky News. V minulých dnech využilo příznivého počasí mnoho výprav, takže se pod vrcholem vytvářela fronta, jež pak zdržoval sestup těch, kteří už horu pokořili, a to u nich způsobilo krajní vyčerpání.

Na Mount Everestu se tvoří obrovské fronty, horolezcům jde o život
reklama

Poslední obětí se stal 62letý Christopher Kulish z Colorada, který výstupem na Everest chtěl završit zdolání nejvyšších hor všech kontinentů. To se mu podařilo, ale po sestupu do tábora pod vrcholem zemřel. "Zemřel při tom, co miloval," uvedl jeho bratr Mark.

Za posledních deset dní na Everestu zemřeli čtyři Indové, dva Američané včetně Kulishe, Rakušan, Nepálec, Brit a dva Irové. Tělo jednoho z irských lezců, který se zřítil poblíž vrcholu, se zatím nenašlo. Pátrání bylo podle Sky News kvůli špatnému počasí přerušeno.

Lezecká sezona, v níž je pro výstup vhodné počasí, trvá do konce května. Nepál pro ni letos vydal 381 povolení pro většinou zahraniční horolezce. Povolení stojí 11.000 dolarů (254.000 Kč). S držiteli jde jeden průvodce. Letos by mohl na vrcholu nejvyšší hory světa ve výšce 8850 metrů stanout rekordní počet lezců, loni tam vystoupalo 807 lidí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky