Žáci, studenti a senioři mohou jezdit po Středočeském kraji zdarma. Jak si zažádat?

Středočeský kraj vyplatil již téměř čtyři miliony korun na jízdné středočeským žákům, studentům a seniorům ve věku nad 65 let. Kraj jim proplácí od loňského září čtvrtinu jízdného. Díky příspěvku od státu ve výši dalších tří čtvrtin jízdného tak mohou tito Středočeši jezdit zcela zdarma. Tuto možnost využívá stále více lidí, uvedla dnes v tiskové zprávě Helena Frintová z krajského úřadu. Peníze na dojíždění do škol kraj vyplácel už za éry ČSSD a KSČM. Později byla kompenzace zrušena a její obnovení bylo jedním z požadavků, jímž komunisté podmínili podporu nynější krajské vládě ANO a ČSSD.

Ilustrační fotografie
reklama

Výplaty příspěvku na jízdné kraj provádí na základě žádosti zpětně. Příspěvek tak nedostane každý automaticky, musí o něj zažádat. Podrobné informace k podání žádosti a formuláře najdete zde.

"Středočeské jízdné propagujeme při každé příležitosti a jsem ráda, že této možnosti využívá stále více lidí," řekla hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Na darech na jízdné vyplatil kraj od září do prosince 2018 přes 183.000 korun. Za leden až duben letošního roku je částka podstatně vyšší, hejtmanství zaplatilo přes 3,6 milionu. Příspěvky míří z větší části ke studentům, kterým kraj od loňského září do konce letošního dubna vyplatil téměř 3,5 milionu. Seniorům dal kraj zhruba 331.000 korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky