Na Slovensku po změně zákona přišlo o občanství na 3000 lidí

Loni ztratil slovenské občanství druhý nejvyšší počet lidí od změny příslušného zákona v roce 2010, který Slovákům až na výjimky znemožnil dvojí občanství. Vyplývá to z údajů slovenského statistického úřadu. Za uplynulých devět let bylo občanství země odebráno zhruba 3000 lidem.

Ilustrační fotografie
reklama

O slovenské občanství přišlo v minulém roce 384 osob. Nejvíce z nich se stalo občany Rakouska, Německa, Británie a Česka. Předloni ztratilo občanství Slovenska až 465 lidí, což byl dlouhodobě nejvyšší počet.

Bratislava v roce 2010 prakticky vyloučila možnost dvojího občanství v obavě, aby příslušníci početné maďarské menšiny hromadně neusilovali o získání občanství v sousedním Maďarsku. Slovensko tehdy zareagovalo na maďarský zákon, kterým Budapešť zmírnila podmínky udělování občanství krajanům.

Dvojí občanství po zmíněné změně zákona umožňuje Slovensko pouze v případě, že Slovák získá občanství jiného státu v souvislosti se sňatkem s cizincem nebo při narození. Slovenský parlament před třemi lety odmítl opoziční návrh, aby Slováci po přijetí občanství cizí země již nepřicházeli o to slovenské.

Slováci také sami mohou požádat o propuštění ze státního svazku Slovenska, pokud se například před zmíněnou změnou zákona stali občany jiné země.

Témata: slovensko | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky