Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku po změně zákona přišlo o občanství na 3000 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Loni ztratil slovenské občanství druhý nejvyšší počet lidí od změny příslušného zákona v roce 2010, který Slovákům až na výjimky znemožnil dvojí občanství. Vyplývá to z údajů slovenského statistického úřadu. Za uplynulých devět let bylo občanství země odebráno zhruba 3000 lidem.

O slovenské občanství přišlo v minulém roce 384 osob. Nejvíce z nich se stalo občany Rakouska, Německa, Británie a Česka. Předloni ztratilo občanství Slovenska až 465 lidí, což byl dlouhodobě nejvyšší počet.

Bratislava v roce 2010 prakticky vyloučila možnost dvojího občanství v obavě, aby příslušníci početné maďarské menšiny hromadně neusilovali o získání občanství v sousedním Maďarsku. Slovensko tehdy zareagovalo na maďarský zákon, kterým Budapešť zmírnila podmínky udělování občanství krajanům.

Dvojí občanství po zmíněné změně zákona umožňuje Slovensko pouze v případě, že Slovák získá občanství jiného státu v souvislosti se sňatkem s cizincem nebo při narození. Slovenský parlament před třemi lety odmítl opoziční návrh, aby Slováci po přijetí občanství cizí země již nepřicházeli o to slovenské.

Slováci také sami mohou požádat o propuštění ze státního svazku Slovenska, pokud se například před zmíněnou změnou zákona stali občany jiné země.

Témata:  Slovensko

Související

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy