Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí zlobí: Květen je nejchladnější od vzniku Česka!

počasí
počasí
Foto: Pixabay

Chladnější jsme zaznamenali naposledy v roce 1991 Oteplování klimatu je i v Česku realitou, ale tu a tam nám počasí stále umí připomenout, že žijeme v mírném pásu, nikoliv subtropickém. Letošní květen (vlastně včetně konce dubna) je toho jasným důkazem.

Od 29. dubna se teploty soustavně pohybují pod průměrem a v některých dnech i dost výrazně, dokonce až 8 °C pod normálem. Stále se obnovující příliv chladného vzduchu je umocňován četným deštěm, na horách i sněžilo.

Historické záznamy ukazují, že takhle chladné období první poloviny května se v Česku neobjevilo už skoro 30 let! V tomto století byl zatím nejchladnější rok 2017, ale letošek je ještě podstatně studenější. Chladněji, ale jen opravdu o málo, bylo v roce 1991.

Tehdy byl ovšem studený úplně celý květen, včetně jeho druhé poloviny. Letos by mělo v příštích dnech dojít už k oteplení. Studená středa a čtvrtek ale ještě zvýrazňují studenost první poloviny května, která by nakonec mohla s tou z roku 1991 uhrát i teplotní remízu! Záležet bude jak v které lokalitě v rámci Česka.

Jak studený je letošní květen je obzvlášť vidět při srovnání s minulým rokem. Po celou první polovinu měsíce se loni denní teploty pohybovaly mezi 20 a 25 °C, v teplejších oblastech šplhaly kolem 9.-14. května až na 27 °C! Podobně teplý byl květen 2012, ale počasí bylo rozkolísanější. 11. května 2012 bylo na mnoha místech naměřeno už i tropických 30 °C! Tehdy pak přišlo prudké ochlazení a už 13. května byla maxima jen kolem 10 °C. Letošní studená vlna v květnu není nějak extrémní sílou ochlazení, ale že trvá už více než dva týdny, to je poměrně neobvyklé.

Témata:  počasí jaro

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy