Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Startuje Eurovize 2019: České šance jsou s Lake Malawi prý mizivé

Lake Malawi
Lake Malawi
Foto: Instagram

V prvním semifinále písňové soutěže Eurovize se dnes v Tel Avivu utkají zástupci 17 zemí. Českou republiku bude na místě reprezentovat se skladbou Friend of a Friend indie-popová kapela Lake Malawi se zpěvákem Albertem Černým.

Soutěž se letos koná v Izraeli, protože loni s písní Toy vyhrála izraelská zpěvačka Netta Barzilaiová. Izraelské pořadatelství nicméně od samého počátku budí spory související s palestinsko-izraelským konfliktem.

Druhé semifinále, v němž se utkají představitelé 18 států, se uskuteční 16. května a o dva dny později se uskuteční finále. Jako vždy do finále automaticky postoupí zástupci pěti zemí, které nejvíce přispívají do rozpočtu pořádající organizace - tedy Británie, Francie, Německa, Itálie a Španělska a stát, kde se soutěž pořádá, tentokrát Izrael. Vítěze budou ze 41 zemí volit televizní diváci a odborná porota. Podle pravidel ale nemohou diváci hlasovat pro zástupce své země.

Největší šance na výhru má podle serveru Euronews Nizozemsko, české šance na první místo jsou podle serveru mizivé.

Témata:  Eurovize Lake Malawi

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy