Eurovize 2019: Vyhrál Nizozemec, česká kapela Lake Malawi je jedenáctá

Vítězem 64. ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize se stal nizozemský zpěvák Duncan Laurence. Česká indie-popová kapela Lake Malawi skončila se skladbou Friend of a Friend na jedenáctém místě.

Lake Malawi
reklama

Finále soutěže se konalo v izraelském Tel Avivu. Zúčastnili se ho zástupci 26 zemi, jako zvláštní host vystoupila americká zpěvačka Madonna. O výsledcích klání rozhodují hlasy národních porotců všech zúčastněných států, k nimž se pak přičtou hlasy diváků. Zatím nejlepším českým výsledkem v soutěži je loňské šesté místo zpěváka Mikolase Josefa.

Skupina Lake Malawi získala ve finále celkem 157 bodů. V hlasování porotců obdržela 150 bodů, což ji řadilo na osmé místo. Od diváků však dostala pouze sedm bodů, což byl třetí nejhorší výsledek. Celkově tak česká kapela obsadila jedenáctou příčku.

Pětadvacetiletý Duncan Laurence, který soutěžil s písní Arcade, získal celkem 492 bodů, z toho 231 bodů od porotců a 261 bodů od diváků. Nizozemsko tak dosáhlo v soutěži již pátého vítězství a získalo právo hostit příští ročník. Na své páté vítězství země čekala od roku 1975.

počs

Letošního ročníku Eurovize se zúčastnili zástupci celkem 41 zemí. Do finále postoupily dvě desítky soutěžících ze dvou semifinále. Automatický postup měli navíc jako vždy zajištěn zástupci pěti zemí, které nejvíce přispívají do rozpočtu pořádající organizace, což jsou Británie, Francie, Německo, Itálie a Španělsko, a stát, kde se soutěž pořádá, tentokrát Izrael.

Izraelské pořadatelství od samého počátku budilo kontroverze. Izraelská vláda původně usilovala o to, aby se soutěž konala v Jeruzalémě, nakonec se ale organizátoři rozhodli pro Tel Aviv. Podle kritiků chce Izrael celou akcí odvést pozornost od násilí v palestinském Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu Jordánu.

První ročník eurovizního klání se konal v květnu 1956. Soutěž patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. Za nejslavnějšího vítěze je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo. Mezi další věhlasné tváře, které v Eurovizi uspěly, patří Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Už v roce 1968 v soutěži, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, vystoupil Karel Gott, ovšem jako zástupce Rakouska.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky