Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Až pětileté vězení! Stáčení tachometrů v Polsku se podvodníkům nevyplatí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Až pětileté vězení bude v Polsku hrozit podvodníkům, kteří při prodeji vozu falšují údaje o stavu najetých kilometrů. Příslušnou novelu, přijatou oběma komorami parlamentu, podepsal prezident Andrzej Duda, informoval list Dziennik na svém webu. V Česku od loňského října za stáčení tachometru hrozí až půlmilionová pokuta.

Novela polského zákona v podstatě zakazuje jakoukoliv manipulaci s tachometrem s jedinou výjimkou, kterou je zničení přístroje při nehodě. Podle ministerstva spravedlnosti má novela "zaplnit stávající mezeru v zákoně, zaručit správnost údajů a zabránit nepoctivým, podvodným praktikám prodejců vozidel".

Také má vymýtit nabídky na stáčení tachometrů, což až dosud byla beztrestná praxe. Za změnu údajů má nově hrozit pobyt za mřížemi v délce od tří měsíců až po pět let, a to jak objednavateli, tak vykonavateli, například automechanikovi v servisu.

Majiteli vozu, který při technické kontrole neohlásí výměnu tachometru za nový, bude hrozit pokuta až 3000 zlotých (asi 18.000 Kč).

Údaje z tachometrů polských aut se mají dostat do ústřední databáze nejen při povinné technické kontrole vozu, ale i při namátkových kontrolách hlídek dopravní policie. To má usnadnit odhalení podvodníků.

Nové předpisy začnou podle deníku kompletně platit od Nového roku. Přísnější postihy ale začnou platit již dva týdny po jejich zveřejnění v úředním věstníku.

Témata:  Stáčení tachometrů Polsko auta

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy