Stávka pilotů SAS zasáhla 72 tisíc lidí, ruší se i lety do Prahy

Piloti skandinávské letecké společnosti SAS zahájili dnes časově neohraničenou stávku. Jejich vyjednávání o výši platů a pracovní době se zaměstnavateli totiž skončila bez úspěchu. Podle agentury AP bylo dnes z důvodu stávky zrušeno 673 letů, což zasáhlo zhruba 72.000 cestujících. Rušení letů se týká i spojů SAS do Prahy.

Ilustrační fotografie
reklama

Agentura Reuters uvedla, že kvůli stávce norských, švédských a dánských pilotů bylo zrušeno zhruba 70 procent letů společnosti SAS. O víkendu by se podle aerolinií stávka mohla dotknout dalších 170.000 pasažérů. Spojů zajišťovaných partnery SAS, které představují kolem 30 procent letů, se stávka netýká.

Společnost SAS dnes vyjádřila naději, že jednání s piloty budou brzy obnovena a že bude co nejdříve dosaženo dohody. Pokud by ale měly být splněny požadavky pilotů, mělo by to "pro firmu velmi negativní důsledky", uvedla mluvčí SAS Karin Nymanová.

Mezi lety SAS, které byly dnes zrušeny, patří i lety z Kodaně a ze Stockholmu, které měly přistát po 21:00 na Letišti Václava Havla v Praze. Rovněž byly odvolány lety SAS plánované před 22:00 z Prahy do švédské a dánské metropole.

Do dnešní stávky je zapojeno 1409 pilotů. Ke stávce je vyzval odborový svaz SPG, který zastupuje zájmy 95 procent pilotů SAS z Dánska, Norska a Švédska.

Odbory podle Reuters požadují větší transparentnost ohledně pracovní doby. Většina pilotů ji nemá pevně stanovenou a v některých případech se může stát, že nemají sedm víkendů v řadě volno. Piloti také požadují zvýšení platů.

Podle zaměstnavatelů jsou ale nároky pilotů přehnané. Piloti požadují třináctiprocentní zvýšení mzdy, přestože mají už teď vysoký průměrný měsíční plat, a to 93.000 švédských korun (225.000 Kč), uvedl hlavní vyjednávač švédského sdružení dopravních podniků Torbjörn Granevärn

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky