Trump kritizuje EU za tvrdý postup vůči Londýnu. Aby se vám to nevrátilo, vzkazuje

Nový odklad brexitu si v noci na dnešek vysloužil kritiku ze zámoří, když šéf Bílého domu Donald Trump vyčetl Evropské unii, že je vůči Spojenému království příliš tvrdá. Sedmadvacet zemí EU a Británie se v Bruselu dohodly na odkladu brexitu do 31. října s tím, že pokud britský parlament schválí dohodu o vystoupení, odejde země z unie dřív. Podle Trumpa se Brusel vůči Londýnu chová špatně.

Donald Trump
reklama

"Je to špatné, že se Evropská unie chová vůči Spojenému království a brexitu tak tvrdě," napsal americký prezident na twitteru. Poznamenal, že stejně "brutálně" vystupuje EU jako obchodní partner Spojených států, což se ale podle Trumpa změní. "Někdy v životě musíte nechat lidi vydechnout, aby se vám to nevrátilo," vzkázal Trump unijním státníkům.

Prezident Trump jako odpůrce mnohostranných dohod už několikrát hovořil o výhodách vystoupení Británie z EU. Doufá, že po brexitu vyjedná s Londýnem novou, velkou obchodní dohodu. Zástupci amerického obchodu se na vyjednávání s Británií prý už připravují.

Při své loňské návštěvě Británie americký prezident prohlásil, že být na místě britské premiérky Theresy Mayové, vyjednával by s unií velmi odlišně. Mayová později řekla, že v rozhovoru s ní jí doporučil, aby pohnala unii k soudu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky