Brněnská MHD chystá novinku. Jednorázové jízdenky půjde koupit kartou

Ve vozidlech brněnské MHD by měly být na konci roku takzvané validátory, které umožní koupit si jednorázovou jízdenku pomocí bezkontaktní karty. Dopravní podnik vypsal soutěž na jejich dodavatele, který má zároveň zajistit software pro fungování systému. Nabídky mohou firmy předkládat do 11. dubna, vyplývá z Věstníku veřejných zakázek. Validátory budou mít i otvor k označení klasické jízdenky, současné označovače tak z vozidel zmizí, řekla ČTK mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

Ilustrační fotografie
reklama

Instalace validátorů by se měla zhruba časově shodovat s instalací v linkových autobusech, které jezdí v Integrovaném dopravním systému Jihomoravského kraje. Příští rok by tak mělo být možné platit bezkontaktní kartou jízdenku v celém kraji.

Podnik nakoupí téměř 3000 validátorů. Předpokládá, že zaplatí 40 až 50 milionů korun, na polovinu získá dotaci.

Jízdenka placená kartou bude stát standardních 25 korun na hodinu. Pokud cestující pojede kratší dobu než 15 minut, při výstupu z vozidla si "pípne" ještě jednou, aby systém mohl prodat levnější jízdenku za 20 korun. "Jinak není nutné se při výstupu z vozidla odhlašovat. Pokud někdo pojede čtyřikrát za den, tak nezaplatí čtyři jízdenky za 100 korun, ale systém automaticky vyhodnotí, že je pro něj výhodnější celodenní jízdenka za 90 korun," uvedla Tomaštíková.

Kontrola jízdenek bude mít stejný postup jako u elektronické předplatní jízdenky. Revizor má speciální čtečku, na které se mu zobrazí platná jízdenka.

V Brně tak přibude další možnost nákupu jednorázové jízdenky. Vedle klasických papírových je v Brně již několik let možné kupovat si jízdenku pomocí SMS zprávy, jejich počty zatím každoročně rostly. Je možné také kupovat jízdenky přes mobilní aplikaci. I díky možnostem nákupu ubývá odhalených černých pasažérů a mírně rostou tržby z jízdného, které ročně tvoří téměř jednu miliardu korun.

Témata: mhd | Brno | jízdné | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky