Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněhová kalamita na jihu Moravy komplikuje dopravu. Staly se desítky nehod

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Vydatné noční sněžení způsobilo kalamitu v hromadné dopravě na jihu Moravy. Většina autobusových linek v kraji jezdí nepravidelně. Situace je kritická hlavně na Znojemsku, Břeclavsku, Vyškovsku, dále na Brněnsku kolem Ivančic a Tišnova. Policie eviduje desítky především drobnějších nehod. ČTK to zjistila z dopravních dispečinků a od mluvčího policie Pavla Švába.

V Brně vyjely do terénu všechny posypové vozy. Od prvních výjezdů ve 03:15 do 08:15 silničáři za pomoci pluhů na sypačích a traktorů s radlicemi vyčistili 1250 kilometrů silnic. ČTK to řekl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák. Doplnil, že silničáři jen v Brně spotřebovali 240 tun posypové soli.

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje doporučuje zvýšenou opatrnost prakticky na celém území jižní Moravy. Na okresních silnicích ve vyšších polohách leží sníh, hlavní tahy jsou holé a mokré, ovšem řidiči musejí počítat také se sníženou viditelností. Silnice mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku je uzavřena pro auta nad 12 tun. Mezi Břeclaví a Valticemi uvízl kamion.

Dispečink hasičů informuje o zvýšeném počtu nehod, u Rajhradu a Ivančic na Brněnsku i Uherčic na Břeclavsku skončila nad ránem auta v příkopu. U Velké nad Veličkou se srazila dvě osobní auta s nákladním vozem.

"Policisté od rána evidují desítky dopravních nehod, povětšinou skončily bez vážnějších následků. Lidé si je i řeší sami prostřednictvím euroformulářů. Evidujeme také mnoho hlášení o nesjízdných komunikacích a o uvízlých kamionech," řekl ČTK mluvčí Šváb. Mluvčí záchranné služby Michaela Bothová řekla, že záchranáři evidují zvýšený počet výjezdů k dopravním nehodám, případná zranění by však neměla být nijak vážná. Podle mluvčí mají i sami záchranáři problém dostat se k pacientům kvůli nesjízdnosti silnic a kolonám.

Sníh brzdí autobusy a trolejbusy některých linek v Brně. Silničáři se snaží problematické úseky průběžně uvolňovat. Linky 64 a 74 nejezdí na Červený písek a končí v Podzimní. Linky 42 a 65 vynechávají smyčku Řečkovice, hřbitov. Linka 40 končí na Tovární.

Problém je i u Mikulova na Břeclavsku, rakouská strana přestala do obce Drasenhofen pouštět kamiony. Příjezdová silnice I/52 od Mikulova do Drasenhofenu je tak ucpaná.

Témata:  sníh Morava MHD

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy