Bez proudu jsou tisíce domácností. Předpověď počasí na noc a úterý 15. ledna

V noci na dnešek se opět zvýšil počet odběrných míst bez elektřiny na 15.000, a to hlavně kvůli silnému větru. Poruch na vedení vysokého napětí bylo ráno kolem tří desítek, hlavně na severu a západě Čech. ČTK to řekla mluvčí energetické skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Stovky poruch také zaznamenala energetická firma E.ON v jižních Čechách.

Ilustrační fotografie
reklama

V neděli kvůli pádům stromů pod náporem sněhu nejprve stoupl počet míst bez proudu až na 18.000. Během dne se dařilo energetikům poruchy odstraňovat, takže po 23:00 bylo míst bez elektřiny jen kolem 3000. Vítr pak ale začal shazovat další stromy a větve na vedení. "Při nedělní oblevě mrholilo do napadaného sněhu, který ztěžkl, a co se udrželo, teď shodil vítr," popsala příčiny pádů stromů Holingerová.

Energetici se vraceli v noci stále do stejných lokalit, především v Libereckém, Karlovarském a Královéhradeckém kraji a nově také v Ústeckém a Plzeňském kraji. Šlo hlavně o horské oblasti. "Je to mravenčí práce. Věříme, že se počasí během dne umoudří, že popadalo to, co mělo popadat, a že většinu poruch opravíme během dnešního dne," uvedla mluvčí ČEZ. Nejklidněji je na Moravě, kde nejsou téměř žádné poruchy.

Společnost E.ON, která zásobuje elektřinou především zákazníky z jižních Čech a jižní Moravy, zaznamenala také poruchy kvůli pádům stromů a větví při silném větru. Bez elektřiny bylo ráno přes 400 odběrných míst hlavně na jihu Čech, řekla ČTK mluvčí E.ON Božena Herodesová.

Počasí v noci (22-07):
Proměnlivá oblačnost, místy občasné sněžení nebo přeháňky. Nejnižší teploty +1 až -3 °C, ojediněle zejména na východě až -7 °C, ojediněle výskyt náledí nebo zmrazků. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s,místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách na severozápadě a severu kolem 25 m/s (90 km/h). Od vyšších poloh místy tvorba sněhových jazyků.

Tlaková tendence: slabý vzestup

Rozptylové podmínky: dobré

Počasí přes den (07-24):
Oblačno až zataženo, ojediněle polojasno a místy občasné sněžení. Postupně sněžení zejména v severní polovině území a pod 600 m srážky smíšené nebo dešťové. Nejvyšší teploty 0 až +4 °C. Čerstvý severozápadní, postupně západní vítr 6 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách na severozápadě a severu kolem 25 m/s (90 km/h). Od vyšších poloh, postupně jen na horách místy tvorba sněhových jazyků.

Tlaková tendence: setrvalý stav

Rozptylové podmínky: dobré

Témata: počasí | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky