Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman ve vánočním poselství děkoval voličům a ocenil Babiše

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Prezident Miloš Zeman v dnešním vánočním poselství ocenil premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedy ČSSD Jana Hamáčka a KSČM Vojtěcha Filipa, že našli odvahu k vytvoření a podpoře současné vlády. Popřál jim úspěch v jejich práci, opozici zase popřál to, aby byla konstruktivním kritikem vládních návrhů a dokázala předkládat vlastní alternativní řešení.

Druhou Babišovu vládu jmenoval Zeman v polovině letošního roku. Menšinová koalice ANO a ČSSD nahradila jednobarevný kabinet složený z ministrů ANO, který začátkem roku nezískal důvěru poslanců. Koaliční kabinet ve Sněmovně v hlasování uspěl díky KSČM, která ho podpořila na základě dohody s ANO o toleranci.

Zeman v dnešním projevu poděkoval za hlasy v lednových prezidentských volbách, ve kterých obhájil mandát. "Nesmírně si toho vážím a slibuji, že budu i nadále usilovat o obranu národních zájmů České republiky a její suverenity, jak v oblasti migrace, tak v oblastech dalších," uvedl Zeman v projevu, který trval zhruba 25 minut.

Zeman svým voličům také slíbil, že bude podporovat ekonomickou diplomacii v oblasti exportu i importu a že bude pokračovat v setkávání s občany při svých cestách do jednotlivých krajů. "Plně respektuji i volbu těch občanů, kteří v prezidentské volby podpořili některého z mých protikandidátů," konstatoval. Ocenil, že i tito lidé šli k volbám.

Účast v prezidentských volbách podle něj nebyla špatná, vadil mu naopak nízký zájem občanů o podzimní komunální a senátní volby. "Více než polovina obyvatel měst a obcí byla zcela lhostejná vůči tomu, kdo bude tyto obce a tato města řídit," uvedl. Zopakoval v té souvislosti své přání, aby v Česku byla zavedena povinná volební účast, která by podle něj donutila k vyšší aktivitě i politické strany. Později Zeman zopakoval i návrh, aby se starostové a další politici volili přímo.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš vláda Vánoce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy