Senát odložil elektronické neschopenky. Plně budou zavedeny až od roku 2020

Elektronické neschopenky budou plně zavedeny až od roku 2020. Senát dnes tento roční odklad schválil a odpoledne normu podepsal prezident Miloš Zeman. Novela zároveň umožnila to, že posudkoví lékaři nebudou podléhat služebnímu zákonu, a nebudou tak muset odcházet po dosažení 70 let věku. O podepsání zákona prezidentem informoval ČTK jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Senát ČR
reklama

Roční odklad zavedení e-neschopenky je nutný kvůli tomu, že její plné spuštění od ledna příštího roku není technicky připraveno. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) již dříve uvedla, že od ledna bude pro zaměstnavatele fungovat dotazování na pracovní neschopnost, od července bude moci zaměstnavatel zjistit, zda je zaměstnanec v pracovní neschopnosti a od ledna 2020 nastane plný ostrý provoz elektronické neschopenky.

Převod posudkových lékařů pod režim zákoníku práce je potřebný kvůli tomu, že jich není dostatek. Kvůli zákonnému limitu 70 let věku by musela už nyní skončit stovka lékařů, kteří mají zatím výjimku z tohoto pravidla daného služebním zákonem. Maláčová senátorům řekla, že její úřad připraví příští rok komplexní reformu lékařské posudkové služby.

"Jsme tu jako hasiči, ne jako senátoři," postěžoval si senátor a ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra na to, že horní komora dostala normu na poslední chvíli bez možnosti ji upravit, aby se posudková služba nezhroutila.

Aktuální změna umožní posudkovým lékařům pracovat například na částečné úvazky a pracovní dohody. Na konci loňska nebyla obsazena čtvrtina míst posudkových lékařů - 95 ve správě sociálního zabezpečení a 12 na ministerstvu práce. Posudkoví lékaři ročně vypracují kolem 400.000 posudků.

Posudková služba, která zkoumá zdravotní stav lidí kvůli invalidním důchodům či příspěvkům pro postižené a na péči, se s nedostatkem lékařů potýká dlouhodobě. Na její přístup a dlouhé vyřizovací lhůty si stěžují postižení lidé i pacientské organizace.

Posudkovým lékařům by za zánik státní služby náleželo podle předlohy odškodnění ve výši tří průměrných výdělků. Celkem by odstupné činilo podle podkladů asi 50 milionů korun. Pokud lékaři požádají o ukončení pracovního poměru, dosavadní zaměstnavatel jim bude muset vyhovět.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky