Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inspekce zadržela květák z Polska plný jedů

Květák
Květák
Foto: Pixabay

Květák od polského pěstitele s nadlimitním obsahem několika různých pesticidů zadržela v Česku Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Informoval o tom mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Jednalo se o květák nalezený ve velkoskladu dodavatele Bovys ve Štokách na Havlíčkobrodsku.

"Laboratorní rozbor SZPI potvrdil nadlimitní přítomnost tří druhů pesticidů - flonicamid, methomyl a tebuconazole," uvedl Kopřiva. U všech tří látek byla u čerstvého květáku od dodavatele Vegamix z Polska koncentrace pesticidů mnohonásobně vyšší, než povolují limity. Inspekce s dovozcem zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Inspekce také na začátku listopadu odhalila kapustu z Polska s vysokým obsahem pesticidů a v říjnu zase pekingské zelí z Polska. V obou případech už byla zelenina v potravinářských řetězcích.

Témata:  Zelenina Státní zemědělské a potravinářské inspekce Polsko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy