Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dražba Poldi byla i potřetí zmařená. Firma včas nezaplatila

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Přehled dražeb zkrachovalé kladenské společnosti Poldi a výběr informací o firmě. Podle dnešních informací nevyšel ani třetí pokus o prodej hutě, vydražitel včas nezaplatil.

První dražba: Letos 12. dubna vydražila Poldi za 261 milionů korun společnost Compagnia del mediterraneo Steel s.r.o. se sídlem v Brně. Do obchodního rejstříku byla zapsána letos v březnu se základním kapitálem 1000 korun a předmětem činnosti - správa vlastního majetku. Vydražitel v termínu do 14. května ale sumu nezaplatil. Dražba firem Poldi a Poldi Trade, v níž svedli souboj dva uchazeči (ještě společnost Opimo Trade se sídlem ve Velké Polomi), byla tudíž zmařená.

Druhá dražba: Poldi byla opět vydražena 27. června, a to za 251 milionů korun (vyvolávací cena byla 160 milionů korun, přičemž hodnota podniku je podle znalce o 20 milionů vyšší). Vydražitelem se stal podnikatel Jindřich Vlček a jeho společnost Warhols Hold, souboj s ním svedla opět firma Opimo Trade. Koncem července vítěz dražby oznámil, že přehodnotil své záměry a podnik kupovat nebude.

Třetí dražba: Zatím při poslední dražbě byla Poldi 30. srpna vydražena za 256 milionů korun. Vítězem se stala dosud neznámá firma Elaria Group, založená letos v dubnu. Souboj svedla opět se společností Opimo Trade, vítěze zastupovala žena hovořící s ruským přízvukem. Elaria Group má podle rejstříku jako předmět podnikání pronájem nemovitostí či správu vlastního majetku a výrobu. Vydražitel měl zaplatit do půlnoci 1. října, což se však nestalo.

Vizitka společnosti Poldi:

- Huť Poldi založil 18. května 1889 Karl Wittgenstein, jeden z nejvýznamnějších průmyslníků své doby, který byl ředitelem a spolumajitelem Pražské ocelářské společnosti. Poldi založil jako svoji soukromou společnost, pojmenoval ji na počest manželky Leopoldiny. V roce 1893 nechal patentovat slavnou ochrannou známku s profilem ženské hlavy, patrně Leopoldiny.

- Huť se rychle prosazovala jako výrobce ušlechtilých ocelí a záhy se zařadila mezi přední světové výrobce. Poldi byla prvním výrobcem elektroocelí v českých zemích a hlavňová ocel Poldi anticoro z roku 1910 byla jednou z prvních nerezavějících ocelí na světě. Už v roce 1897 měl podnik 20 zastoupení v Evropě a Rusku. Firma získávala prestižní zakázky, například na rakousko-uherských bitevních lodích.

- Po roce 1918 představovala Poldina huť monopolního výrobce ušlechtilých ocelí v Československu. Špičkové materiály se uplatňovaly zejména v leteckém a automobilovém průmyslu, speciální tvrdokov Poldi diadur znamenal průlom do tehdejšího monopolu firmy Krupp. Z mnoha zakázek vyniká například dodávka na konstrukci mostu Harbour v Sydney ve 30. letech. V roce 1931 byl založen samostatný provoz Anticorro produkující chirurgické nástroje a kostní náhrady.

- Poldina huť byla po roce 1945 znárodněna a následně spojena se sousední hutí Pražské železářské společnosti v národní podnik Spojené ocelárny (SONP). Jméno Poldi zůstalo pro huť vyrábějící nástrojové a ušlechtilé oceli, ale i čistý titan a speciální slitiny. V 70. letech byla zahájena komplexní rekonstrukce a modernizace hutí včetně výstavby nových provozů na Dříni. Kromě hutní výroby se rozšířila i výroba finální (hřídele, vrtné nářadí, chirurgické nástroje, implantáty).

- Po roce 1989 se firma nedokázala vyrovnat s rozpadem socialistických trhů a omezením tuzemské výroby. Koncern, který dával práci 20.000 lidí, byl ztrátový a pracoval na zlomek kapacity. V únoru 1992 se státní podnik přeměnil na akciovou společnost holdingového typu. Zhoršující se situace vedla v únoru 1993 až k zastavení výroby, vláda hledala východisko v urychlené privatizaci.

- Vítězem v soutěži o 66 procent Poldi Ocel se v září 1993 stala firma Bohemia Art podnikatele Vladimíra Stehlíka, který s oborem neměl žádné zkušenosti a chyběl mu i kapitál. Pod jeho vedením se postupně součásti holdingu dostaly do konkurzu a zastavily výrobu. V dalších letech se do opuštěných hal výroba vrátila, byť v menším měřítku.

- Hutní výrobu začala provozovat Poldi Hütte (dceřiná společnost německého koncernu Scholz) a Třinecké železárny (sochorová válcovna). Poldi Hütte v polovině roku 2009 dokončila rozsáhlou investici a zahájila provoz nových výrobních zařízení v ocelárně, žíhárně, dokončující výrobě a zcela nové kovárně. Od podzimu 2012 funguje Poldi Hütte pod jménem POLDI s.r.o. s novou strukturou.

- Podle obchodního rejstříku patří společnost firmě Rucarto Limited zapsané na Kypru. Poldi se už v roce 2014 potýkala s problémy, především s opožděnými výplatami. V rámci insolvenčního řízení soud v červnu 2016 povolil reorganizaci. Loni v lednu začala ocelárna po roce fungovat v ostrém provozu, ještě v lednu byla ale znovu odstavena. Poté fungovala omezeně, nyní výroba stojí.

- V březnu 2017 věřitelé odhlasovali pokračování reorganizace, v listopadu dal soud firmě další lhůtu pro její splnění. V prosinci 2017 soud poslal společnost do konkurzu, zaměstnanci dostali výpovědi. Prodej firmy se od té doby opakovaně nedaří.

Témata:  Poldi dražba soudy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy