Amerika se připravuje na ničivý hurikán. Miliony lidí prchají do vnitrozemí

Obchody na pobřeží amerických států Severní a Jižní Karolína jsou prázdné a místním čerpacím stanicím došlo palivo v důsledku horečných nákupů spěšně odjíždějících obyvatel. Napsala to dnes agentura AP. Blížící se ničivý hurikán Florence vyhnal z domovů statisíce lidí, kteří uposlechli výzvy úřadů k okamžité evakuaci.

Ilustrační fotografie
reklama

Florence se k atlantickému pobřeží USA blíží rychlostí kolem 28 kilometrů za hodinu a pevninu zasáhne podle meteorologů ve čtvrtek a v pátek. Rychlost větru v centru hurikánu se pohybuje kolem 225 kilometrů v hodině a v příštích dvou dnech se zvýší nejméně na 250, varují experti. Prudké lijáky zasáhnou pobřeží i vnitrozemí, záchranáři očekávají záplavy a výpadky proudu.

Americká meteorologická služba odhaduje, že Severní a Jižní Karolina může dostat příděl až 700 milimetrů vody. Evropský simulační model, který podle AP američtí experti považují za spolehlivější, počítá v některých oblastech Severní Karolíny s množstvím vody až 1150 milimetrů. Bezprostředně je ohrožena oblast, kde žije 5,4 milionu lidí, z nichž do vnitrozemí odešla jen část.

Florence se přežene přes region se šesti jadernými elektrárnami, skládkami průmyslového odpadu, uhelnými doly a farmami skladujícími odpadní látky ve velkých lagunách. Před příchodem hurikánu budou odstaveny energetické provozy, obavy z rozsáhlých škod na životním prostředí ale přetrvávají.

Ze severokarolínských věznic byly evakuovány stovky trestanců. Evakuace zasáhla částečně i velké vojenské základy Camp Lejeune v Severní Karolíně, Naval Station Norfolk ve Virginii a Marine Corps Recruit Depot v Jižní Karolíně. Do vnitrozemí odjíždějí rodiny důstojníků, na místě zůstane jen nezbytný personál. Letouny ozbrojených sil a Národní gardy byly přemístěny na základny v Ohiu, do klidných regionů Atlantiku se přesunulo přes třicet vojenských plavidel.

Témata: USA | Hurikán | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky