Jak nakupovat v bazarech? Poradíme, na co si dát pozor

Řadu věcí dnes nemusíte kupovat novou. Hravě je pořídíte v bazaru, kde za ně mnohdy necháte zlomek původní ceny. Velmi oblíbené jsou tak například použité chytré telefony.

Ilustrační fotografie
reklama

Mobily pod přívalem nových modelů rychle morálně zastarávají a jejich majitelé se jich zbavují s vidinou pořízení právě uváděné novinky. Pro šetrnější zájemce o kvalitní smartphone pak může být nákup z druhé ruky velmi dobrou příležitostí, jak si pořídit výkonný telefon za výhodnou cenu.

Pořízení použitého smartphonu se v mnoha ohledech neliší od nákupu úplně nového zařízení. Také v tomto případě byste si měli ujasnit svůj rozpočet, ale také preference, pokud je o značku, model nebo výbavu, podobně, jako když vybíráte smartphone úplně nový.

Jakmile máte jasno, jaký smartphone chcete pořídit a kolik si do něj můžete dovolit investovat, začněte pátrat. Využijte přátele, sociální sítě, aukční servery nebo bazary telefonů.

Důkladná prohlídka smartphonu

Řada vlastností použitého telefonu je vidět na první pohled, některé problémy ale mohou být skryté. Zaměřte se tedy především na:

  • Škrábance na displeji a oděrky těla smartphonu, které svědčí o stylu předchozího majitele při zacházení se zařízením. Otlučené rohy znamenají, že smartphone třeba několikrát spadnul na zem a další pád již nemusí jeho displej či tělo přežít.
  • Lícování jednotlivých dílů smartphonu, především zadního krytu a displeje vůči tělu zařízení. Nesouměrné nebo nápadně velké škvíry mohou znamenat neodborně provedenou opravu, například výměnu displeje.
  • Funkci dobíjecího a sluchátkového konektoru i slotů na SIM kartu a paměťovou kartu. Konektory SIM slotu se při častých výměnách SIM karty velmi snadno ulomí a smartphone je pak v mobilní síti nepoužitelný.
  • Instalujte do smartphonu některou z aplikací na otestování displeje, se kterou lze odhalit vadné pixely nebo nežádoucí posun podání barev. Další testovací aplikace mohou ověřit výkon smartphonu, a především zahřívání telefonu při zátěži.
  • Pomocí bezplatné aplikace PCMark lze prověřit kapacitu baterie smartphonu a zjistit, zdali není příliš opotřebená. Riziko významně snížené kapacity baterie hrozí především u starších smartphonů, které jinak nemusí jevit žádné další známky opotřebení.

Baterie je jednou z nejvíce namáhaných součástek smartphonů a k jejímu výraznému opotřebení může dojít i dříve než po dvou letech provozu. Běžná životnost li-ion baterie je kolem 500 nabíjecích cyklů. Většina majitelů přitom musí svůj smartphone nabíjet každý den, takže se již ve druhém roce mohou potýkat s výrazně sníženou výdrží svého telefonu.

Slabá baterie nemusí být problém

I když se předchozí majitel použitého smartphonu staral o svůj přístroj vzorně, opotřebení jeho baterie a s ním spojenému snížení jeho kapacity se vyhnout nelze. Pokud ale vyhlédnutý smartphone odpovídá všem požadavkům, až na výdrž opotřebené baterie, nemusí to být nutně problém.

Nové baterie pro většinu typů smartphonů lze pořídit za několik stokorun. Není nutné vyhledávat nákladné originální baterie, běžně je možné sehnat kvalitní alternativní značky. Pozor si dejte jen na čínské padělky. 

Smartphonů se snímacím zadním krytem, ve kterých lze vyměnit baterii během několika sekund, výrazně ubývá. Přesto je možné měnit baterie i v telefonech, které nelze snadno rozebrat bez použití nástrojů. Návody na demontáž všech běžných typů smartphonů snadno najdete na videoserveru YouTube a vystačíte si s běžně používanými nástroji a nářadím.

Témata: nákupy | Bazary | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky