Ekonomika

práce v kanceláři

82 procent českých firem má problém najít zaměstnance

Ekonomika

Podle nejnovější studie Aptitude Research (Recruitment Marketing Index 2017) až 70 % společností plánuje investovat do technologií, které pomohou zlepšit nábor zaměstnanců. Pouze 18 % firem v Česku má dostatek uchazečů, 82 % společností má problém uchazeče najít. Vyplývá to z průzkumu Stav HR Marketingu v ČR. Jen necelá polovina náborových specialistů přitom podle průzkumu aktivně využívá marketingových kampaní.

Ilustrační fotografie

Menší e-shopy šlapou na paty velkým konkurentům

Ekonomika

Majitelé menších e-shopů musí o své místo na slunci hodně bojovat, aby se vyrovnali velkým obchodům známých jmen. Aby svým zákazníkům poskytli stejný komfort jako konkurence, snaží se neustále zdokonalovat své služby, ať už se jedná o komunikaci se zákazníkem, rozšiřování platebních možností nebo třeba rychlou expedici zboží. Doručit zásilku už do druhého dne od objednání umí celé čtyři pětiny z nich.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Daňový balíček: Svěřenským fondům skončí dvojí zdanění

1. července 2017 vstoupí v platnost daňový balíček, jehož součástí je také novela zákona o daních z příjmů. Ta krom jiného ovlivní také daňový režim svěřenských fondů. Podle nové právní úpravy bude dividenda od dceřiné společnosti osvobozena od zdanění.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Mezi nejlepší zaměstnavatele v Česku patří Japonci

Zejména v posledních letech se japonské společnosti stále více soustředí na Českou republiku, kde obchodují, investují a zřizují své nové pobočky. Podle posledních zveřejněných údajů se u nás nachází téměř 250 japonských firem, které zaměstnávají zhruba 50 000 českých zaměstnanců. Češi si zahraniční asijské společnosti oblíbili zejména kvůli důrazu na kvalitní práci.

Ilustrační fotografie

Taktiky podvodných prodejců jsou důmyslné. Příběhy oklamaných spotřebitelů

Ekonomika

Začalo to krátkou návštěvou předstírající kontrolu údajů na faktuře, skončilo podpisem nevýhodné smlouvy na dodávku elektřiny. Případů nepoctivých jednání podomních prodejců energií a špatné zkušenosti spotřebitelů v posledních letech stále rostou. Možná i vy jste se stali obětí podvodníků, podlehli jejich leckdy agresivním praktikám a nyní hledáte způsoby, jak se z nevýhodných smluv vyvázat. Podívejte se na některé z mnoha příběhů.

Ilustrační fotografie

Kdo zapláče nad rozlitým mlékem aneb náhrada škody v obchodě nebo restauraci

Ekonomika

Už se vám někdy stalo, že vám na nové bílé šaty vylil číšník kávu? Nebo že na vás v prodejně neopatrný zákazník shodil láhev červeného vína, která se rozbila a osprchovala vás od hlavy k patě? Potkat to může každého, a proto je dobré vědět, co v takové situaci dělat a od koho žádat náhradu škody.

Peníze CZK, ilustrační fotografie

Základní příjem stejný pro všechny? Takhle by systém vypadal v Česku

Ekonomika

Finsko letos zkušebně zavádí takzvaný všeobecný základní příjem. Stejně vysoká dávka pro každého bez ohledu na zaměstnání nebo výši příjmu či majetku by mohla v budoucnu nahradit stávající státní sociální systémy. Koncept se dostává do popředí v souvislosti s obavami, že technický pokrok nahradí velkou část lidské práce stroji. Švýcarsko ale nedávno v referendu 61 000 Kč měsíčně pro každého občana odmítlo. Jak by systém vypadal v Česku?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Nevyzvednuté objednávky trápí e-shopy

Ročně zůstane u přepravců nevyzvednuté objednané zboží v hodnotě 4,3 – 6 mld. Kč a e-shopy tak na dopravě, balném a práci tratí 460–650 mil. Kč. Lidé na své zásilky zapomínají hlavně během klidnějších měsíců, naopak procento nevyzvednutých balíčků klesá s blížícími se Vánocemi, kdy chce mít každý doma dárky pro své blízké včas. Běžně e-shopaři počítají s tím, že takovýchto zásilek je kolem 3–5 %. Pokud je jich více, může to mít negativní dopad na chod e-shopu.

Ilustrační fotografie

Čeští podnikatelé zbytečně přicházejí o zakázky za stamiliony

Ekonomika

Vlivem minimální či dokonce žádné aktualizace prezentace svých služeb na internetu přicházejí tuzemští podnikatelé o stovky milionů korun ročně. Z analýzy podnikatelských webů, kterou provedla společnost Webnode, vyplývá, že svou internetovou prezentaci pravidelně aktualizuje pouze 12 % živnostníků. Jen o něco lépe jsou na tom firemní weby; ty jsou obhospodařovány přibližně z 23 %.

Ilustrační fotografie

Cena zlata a stříbra výrazně klesla, vyplatí se nakupovat

Ekonomika

Cena zlata za poslední týden klesla o 30 dolarů, tedy o téměř tři procenta na dnešních 1264 dolarů za unci. Pro investory to znamená možnost nákupu zlata i stříbra za příznivé ceny, případně ideální čas pro mimořádné splátky na spoření. Po dnešním zasedání FEDu lze očekávat, že ceny drahých kovů začnou opět růst.

Ilustrační fotografie

Jak posunout firmu o několik úrovní výš?

Ekonomika

Jak posunout firmu klidně o několik úrovní výš? V současnosti velmi populární je v tomto ohledu metoda strategického řízení. Společnosti může na dlouho dopředu určit správný směr a zlepšit její postavení ve srovnání s konkurencí. Jaká pravidla u strategického řízení brát v potaz?

Mobily, ilustrační fotografie

Ekonomika

Poplatek za zamítnutou reklamaci. Má na to obchodník právo?

Koupíte si mobil, pračku nebo třeba kočárek, po nějaké době používání se na zakoupeném zboží vyskytne vada a vy se rozhodnete uplatnit reklamaci. Nejenže je prodávajícím zamítnuta, ale navíc je vám naúčtován poplatek za „neoprávněnou“ reklamaci. Má na to obchodník právo? Jak se v takové situaci zachovat?

Ilustrační fotografie

Stěhováním smlouvy o dodávkách energií nekončí. Co dělat?

Ekonomika

Se změnou bydliště je spojena řada starostí. Je třeba také řešit co se stávající smlouvou o dodávkách energií, pokud je na vás vedena. V případě smlouvy na dobu neurčitou stačí smlouvu vypovědět ve lhůtě stanovené smlouvou či zákonem. Pokud máte ovšem uzavřenou smlouvu na dobu určitou, odvíjí se možnosti ukončení smlouvy od smluvních podmínek.

Ilustrační fotografie

Inflace je opět nad cílem

Ekonomika

Po měsíční odmlce se spotřebitelské ceny znovu dostávají nad úroveň dvou procent. Inflace v květnu zrychlila z dubnových 2 % na 2,4 %. Z hlediska meziměsíčního srovnání ceny v obchodech povyrostly o 0,2 %. Český statistický úřad zprávou o vývoji spotřebitelských cen uzavřel bohatý týden na zveřejňování informací o stavu české ekonomiky. Informuje Petr Gapko, hlavní ekonom MONETA Money Bank.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy