Nekomplikujte si cestu na dovolenou. Rady, jak dobře připravit auto

Nekomplikujte si cestu na dovolenou tím, že zanedbáte přípravu svého auta. Asistence v zahraničí může být velmi drahá a ne vždy spolehlivá.

Ilustrační fotografie
reklama

Je jedno, jestli plánujete cestu jen po okolí, nebo jestli se chystáte k moři jako skoro milion dalších Čechů. Vždy se vyplatí nepodceňovat přípravu svého auta na cestu. Důkladnou kontrolou a včasným servisem můžete předejít drahým problémům a ve výsledku si ušetříte čas a hlavně peníze. V zahraničí totiž může být mimořádný servis a asistence v nouzi velmi nákladný špás.

Například pneumatiky si zvládne zkontrolovat každý, aniž by kvůli tomu musel do servisu. Plno lidí však v létě dojíždí starou sadu zimních pneumatik a to není úplně dobrý nápad, zejména pokud se s takto obutým autem chystají v tropických teplotách k moři.

"Zimní pneumatika se ve vyšších teplotách přehřívá a hrozí její defekt,“ varuje Pavel Foltýn z Auto ESA. Zvláště myslete na to, že auto bývá cestou na dovolenou naložené na hranici své kapacity a to klade na pneumatiky mnohem vyšší nároky. Zimní pneumatiky také ve vysokých letních teplotách značně prodlužují brzdnou dráhu a zhoršují ovladatelnost. A také zvyšují spotřebu paliva.

Myslete ale i na stav nouzové rezervy, před cestou ji odmontujte a zkontrolujte, zda je v ní dostatečný tlak a neuchází. Pokud chcete mít jistotu, přikupte si sadu na rychlou opravu pneumatiky. Další užitečnou pomůckou na cestě mohou být startovací kabely pro případ, že vám selže akumulátor.

Pamatujte také na to, že při cestě k moři hrozí například u mýtných bran nebo na vytížených komunikacích dlouhé kolony, ve kterých se motor nestačí chladit náporem vzduchu. Ve vysokých letních teplotách je tedy klíčový stav chlazení motoru.

"Než vyjedete, přesvědčte se, že vám dobře funguje chladič a že spíná jeho ventilátor,“ doporučuje Foltýn z Auto ESA. Zkontrolujte také hladinu chladící kapaliny a případně ji dolijte. Pro případ nouze s sebou vezměte alespoň litr destilované vody na dolití do chladiče.

Zvažte také, zda by nebylo lepší provést blížící se plánovanou servisní prohlídku a výměnu oleje s předstihem. Pokud se vám blíží termín servisu, určitě je lepší si ho odbýt před cestou na dovolenou, ať máte auto zkontrolované u profesionálů a s novým olejem. Servis pomůže například i s kontrolou brzdové soustavy a podvozku.

Brzdy dostanou například v alpských průsmycích opravdu zabrat, zvláště s naloženým autem. Brzdová kapalina se snadno dostane s teplotou přes 200°C, destičky a kotouče se rozžhaví na více než 500°C. Nepodceňujte proto stav brzdového obložení a brzdové kapaliny.

"Nezapomínejte ale zkontrolovat i takové věci jako třeba klimatizaci,“ radí Pavel Foltýn z Auto ESA. Stav kompresoru klimatizace a chladícího média je pro pohodlnou cestu při vyšších venkovních teplotách důležitý. Také se vyplatí klimatizaci vyčistit a dezinfikovat, pokud jste tak ještě po zimě neučinili.

Z detailů pak ještě nezapomeňte na povinnou výbavu, náhradní žárovky, lékárničku a také přibalte alespoň litr motorového oleje. Při náročné cestě může být spotřeba oleje v motoru vyšší, než na jakou jste zvyklí. Není výjimkou, že při tisícikilometrové cestě například do Chorvatska spotřebuje motor až litr oleje.

Vedle přípravy auta ale nezapomeňte také připravit sebe. Především si dobře naplánujte trasu a sledujte aktuální dopravní informace, například to, kde jsou po vaší trase uzavírky či dopravní omezení a kde se na frekventovaných trasách tvoří kolony. S těmi počítejte hlavně u mýtných bran a nyní i na hranicích.

Speciálně cestou do Chorvatska si dejte pozor na neoznačená policejní auta, která měří rychlost. Zatímco v Rakousku jsou policejní vozy vždy označené, slovinská a hlavně chorvatská policie používá rovněž neoznačená auta k měření rychlosti. Pokuty za překročení rychlosti se v Chorvatsku a Slovinsku pohybují v přepočtu od asi tisícikoruny za malé porušení až po více než 50 000 korun pro největší "závodníky".

Témata: auta | dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky