Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři podali ústavní žalobu kvůli snížení odměn soudních exekutorů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Neformální uskupení „Exekutoři proti teritorialitě“ vítá a podporuje iniciativu skupiny senátorů, která dnes podala ústavní stížnost směřující k části novely vyhlášky ministerstva spravedlnosti o odměňování soudních exekutorů.

Ta vstoupila v účinnost dne 1. dubna 2017 a v praxi znamenala snížení tarifu (odměny)  u vymáhaných pohledávek do 20 tisíc korun o celou třetinu. Ministr spravedlnosti tuto vyhlášku podepsal navzdory celé řadě odborných připomínek a varování, ať už ze strany Exekutorské komory ČR, tak některých ministerstev, Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu a dalších orgánů.

Také uskupení Exekutoři proti teritorialitě, které sdružuje na dvě desítky převážně velkých exekutorských úřadů, varovalo už dříve před negativními dopady snížení tarifu na exekutorský stav. Za hlavní nebezpečí tehdy exekutoři označili, stejně jako dnes skupina senátorů, reálné ohrožení vymahatelnosti práva v České republice. „Situace, do které nás ministerstvo spravedlnosti dostalo, může být v blízké budoucnosti kritická. Už před snížením tarifu jsme se potýkali s tím, že zatímco nám přibývají povinnosti a s tím rostou náklady, náš tarif se za 15 let nezměnil. Pak ale místo zvýšení přišlo snížení tarifu o třetinu. Naše ministerstvo nás tak místo podpory dostalo do ještě větších problémů,“ vysvětluje po dvou a půl měsících účinnosti nové vyhlášky JUDr. Ondřej Mareš, soudní exekutor z Litoměřic a jeden z mluvčích platformy Exekutoři proti teritorialitě.

Jeho slova potvrzuje také další ze soudních exekutorů sdružených v neformálním uskupení - Mgr. René Mohyla z Přerova: „Máme stále více administrativy a povinností včetně soudní agendy, zajišťujeme natáčení mobiliárních exekucí, zvyšuje se nájemné, rostou ceny pohonných hmot, leasingů, hypoték, IT techniky. A my samozřejmě teď nemůžeme přijít za dodavateli a říct: pardon, pan ministr nám snížil o třetinu odměny, snižte nám o třetinu vaše ceny. A stejně tak nemůžeme snížit mzdy našim zaměstnancům. Na trhu práce se navíc brzy staneme zcela nekonkurenceschopní, u soukromé sféry platově, u státní sféry nesrovnatelnou měrou odpovědnosti, kterou naši zaměstnanci mají.“

Soudní exekutoři z platformy dále upozorňují na fakt, že zatímco jim se odměny snižují a nároky na ně rostou, tak náklady na platy soudců a dalších zaměstnanců justice se rok od roku zvyšují. Navíc celý provoz soudní soustavy je hrazen ze státního rozpočtu, soudní exekutoři si veškeré náklady spojené s jejich činností hradí sami. Obrovský rozdíl je pak také v odpovědnosti za škodu. Soudci totiž odpovídají za škodu do výše čtyřapůlnásobku platu, zatímco exekutoři jsou odpovědni celým svým majetkem.

„Současný trend je opravdu alarmující. Dlouhodobě se potýkáme s tím, že jsou soudní exekutoři veřejností vnímáni negativně. Je ale zarážející, když toho využívají politici ke zvýšení svojí vlastní popularity. A je smutné, když zrovna ministr spravedlnosti řekne, že kdyby se počet soudních exekutorů snížil o polovinu, nic by se nestalo. Každý rok narůstá počet neskončených exekucí o 250 tisíc. V roce 2016 svou činnost ukončilo 14 soudních exekutorů a v současnosti je více než 20 neobsazených exekutorských úřadů. Pokud se situace nebude řešit, a bude se naopak ještě více znemožňovat výkon činnosti soudních exekutorů, vymahatelnost pohledávek v České republice bude významně ohrožena,“ uzavírá JUDr. Ondřej Mareš.

Témata:  exekuce Exekutorská komora ČR soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy