Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jste evidováni na úřadu práce? Na dohodu o provedení práce si brzy již nepřivyděláte

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Jednou z vůbec nejčastějších forem přivýdělku je dohoda o provedení práce. Především v letních měsících pak počet dohod značně narůstá. Vedle studentů, kteří chodí na brigády, této možnosti využívají i absolventi, kteří dokončili školu a zaregistrovali se na úřadu práce a v průběhu této doby si aktivně přivydělávají.

Možnosti nekolidujícího zaměstnání, tedy takového, které je možné vykonávat při evidenci na úřadu práce, však využívají i mnozí další. Nyní by se ale podmínky měly změnit a omezit. Senát v červnu schválil novelu zákona o zaměstnanosti, která by mohla začít platit již od července. „Podle této úpravy si lidé evidování na úřadu práce nebudou moci nově přivydělávat na dohodu o provedení práce,“ uvádí Ivana Brancuzká, manažerka společnosti Contract Administration. Jak se podmínky změní a jaké možnosti budou uchazeči nově mít shrnuje Ivana Brancuzká na následujících řádcích.Změny u nekolidujícího zaměstnání

Pojmem nekolidující zaměstnání je zpravidla označeno takové zaměstnání, které mohou lidé vykonávat i přestože jsou evidování na úřadu práce a není tedy v rozporu s jeho pravidly. Podmínkou je, že uchazeč nepobírá podporu v nezaměstnanosti a zároveň výše jeho přivýdělku nepřesáhne polovinu minimální mzdy, tedy 5 500 korun měsíčně. „Doposud platilo, že si uchazeči mohli přivydělávat jak na dohodu o pracovní činnosti či klasický pracovní poměr, tak na dohodu o provedení práce. To však nová úprava mění a práce na dohodu o provedení práce již nebude možná, resp. povede k vyřazení z evidence nebo k tomu, že se nebude moci v době trvání tohoto pracovněprávního vztahu do evidence přihlásit“ uvádí Brancuzká.

Uchazeči evidovaní na úřadu práce si tak mohou přivydělávat už jen na klasický pracovní poměr nebo na dohodu o pracovní činnosti za podmínky, že nepřesáhnou stanovených 5 500 korun za měsíc. Nicméně mezi dohodou o provedení práce a dohodou o pracovní činnosti je jistý rozdíl. Uchazeči musí u brigády dohodnuté na DPČ počítat s nižším výdělkem než u práce na dohodu o provedení práce, a to z důvodu odvodů na sociální a zdravotní pojištění. V případě dohody o provedení práce je totiž zdravotní a sociální pojištění odváděno až z výdělku, který přesahuje 10 000 korun měsíčně u jednoho zaměstnavatele. Oproti tomu u dohody o pracovní činnosti je hranice podstatně nižší a sociální a zdravotní pojištění je odváděno z výdělku, který přesahuje 2 500 korun. „Pro uchazeče byla dohoda jednoznačně výhodnější. Protože jim v tomto případě zůstával výdělek celý. Nyní bude tato částka ponížena o sociální i zdravotní pojištění“ uvádí Brancuzká.

Pokud novela vstoupí v platnost, mohla by začít platit již v červenci. V případě, že budou mít osoby registrované na úřadu práce přivýdělek založený na dohodě o provedení práce, budou mít lhůtu tří měsíců, během které budou mít možnost přejít na dohodu o pracovní činnosti, na pracovní poměr, nebo tedy dohodu o provedení práce ukončit.

Ivana Brancuzká pak také připomíná, že je nezbytné každý přivýdělek úřadu práce oznámit, a to nejpozději v den nástupu do daného zaměstnání. „Pokud by jej měli uchazeči sjednané už před přihlášením na pracovní úřad, musí o něm informovat v den podání žádosti o zprostředkování zaměstnání,“ doplňuje. Zároveň musí úřadu doložit výši výdělku. V případě, že by tyto podmínky nedodrželi, mohou být z evidence vyloučeni.Podpora v nezaměstnanosti

Jak již bylo výše řečeno, nelze pobírat podporu v nezaměstnanosti a zároveň mít přivýdělek. „Situace je taková, že možnost přivýdělku většinou využívají až ti, kterým skončil nárok na podporu, vzhledem k tomu, že ta obvykle bývá vyšší,“ uvádí Brancuzká. Pokud se však uchazeči rozhodnou pro přivýdělek v období, kdy jim ještě náleží podpora, je po tuto dobu dočasně pozastavena a vyplácena jim bude opět až po ukončení pracovní činnosti. „Uchazeči se tedy nemusí bát, že by o podporu za toto období přišli. Doba vyplácení jim opět bude pokračovat ihned, jakmile ukončí dohodu o pracovní činnosti“ doplňuje Brancuzká.

Témata:  zaměstnanci Úřad práce práce ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.