Lidé před důchodem těžko shání práci. Čím trpí?

Náhlá ztráta zaměstnání je vždy nepříjemná situace, obzvlášť pro lidi starší padesáti let. Některým zaměstnavatelům se zdají být neperspektivní. Podle Českého statistického úřadu se zaměstnanost lidí ve věku od 50 do 64 let v ČR pohybuje kolem 63 procent.

660
reklama

„S tím, jak naše populace postupně stárne, se tato tendence stává závažným problémem," říká ministr práce a sociálních věcí František Koníček a dodává: „Podle loňské studie brněnské Masarykovy univerzity hrozí, že pokud nedokážeme efektivně zaměstnávat populaci starší padesáti let, do roku 2050 vzroste počet lidí závislých na sociálních dávkách na dvojnásobek."

Také proto jsou vítány a podporovány projekty, které si kladou za cíl tento problém řešit. Setkáváme se s nimi na mnoha úrovních a Pardubický kraj není výjimkou. Už druhým rokem zde běží projekt Zkušenosti jsou výhodou. Jeho závěr je plánován na konec června příštího roku a hospodaří s rozpočtem kolem 20 milionů korun. Regionální úřady práce v něm nabídly účast uchazečům o zaměstnání nad padesát let, kteří novou práci zatím marně hledali pět nebo i dvanáct měsíců.

„Lidé přicházeli mnohdy apatičtí, někteří trpěli i depresemi. Marně se pokoušeli získat práci, a také se cítili být se svým nevyřešeným problémem sami," přibližuje situaci účastníků projektu jedna z jeho manažerek Milena Kousalová. Na tento problém nabídl projekt snadné řešení. Klienti byli rozděleni do skupin, maximálně dvanáctičlenných, a tak poznali, že nejsou sami, kdo bojují se stejným problémem, a že kolektivní snaha je silnější než individuální.

Účastníci nejprve absolvují základní poradenský program, ve kterém získají podporu v sociální a pracovně právní oblasti, ale třeba také v oblasti finanční gramotnosti. Následuje program zaměřený na individuální konzultace a intenzivní práci mezi odborným poradcem a každým účastníkem projektu. Řeší se témata jako vhodné pracovní uplatnění, zvýšení motivace a sebevědomí při vyhledávání pracovních nabídek, doporučení dalšího vzdělávání v podobě rekvalifikace či doporučení absolvování profesní bilanční diagnostiky. „Projekt pro každého účastníka sleduje trh práce, hledá pro něj pracovní uplatnění a klientovi je po celou dobu poskytována odborná pomoc i v případě, že už nastoupí do nového zaměstnání," dodává Kousalová.

Dalším nástrojem pro zvýšení uplatnění účastníků na trhu práce je příspěvek na zapracování poskytovaný zaměstnavateli a dotování pracovních míst. Počítá se i s tím, že stálou práci se podaří zajistit pro většinu z více než 190 účastníků. Již dnes se podařilo vytvořit dvacítku zcela nových pracovních míst, dotovaných pracovních pozic by mělo být kolem stovky a dalších zhruba dvacet pracovních pozic se v rámci projektu podaří zajistit i bez dotací.

Témata: zaměstnanci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky