Dobrá půjčka vám nezaručí jen nízkou měsíční splátku. Co rozhoduje při výběru úvěru?

Komerční sdělení - Při sjednání půjčky je zapotřebí splácet měsíčně jen tolik, kolik hravě zvládnete. Rozhodně se ale měsíční splátka neřadí k nejdůležitějším parametrům úvěru. Nezajímejte se tak jen o to, kolik budete pravidelně splácet, ale i o to, o kolik půjčenou sumu přeplatíte a kolik vám v bance půjčí.

Ilustrační fotografie
reklama

Chtít splácet jen tolik, kolik si můžete dovolit je dobrý začátek, nikoliv však konec. Splátka, která vám vyhovuje nyní, vám totiž nemusí vyhovovat už za rok či dva, proto rozhodně nelpěte jen na tomto parametru. Rychlá půjčka s nízkou splátkou tak nemusí být to pravé ořechové.

Půjčka by neměla být unáhleným rozhodnutím

Při výběru úvěru je vždy dobré nechat emoce stranou. Pokud už se vidíte, jak rekonstruujete bydlení, trávíte čas na dovolené nebo jezdíte v novém autě, pak není ten správný čas na podepisování smlouvy. V klidu a s rozvahou si určete vaše potřeby a možnosti. Ještě než se vydáte osobně do bankovní pobočky, zkuste si díky internetovým porovnávačům srovnat půjčky online v pohodlí domova a předejít tak unáhleným rozhodnutím.

Ujasněte si, kolik můžete splácet a především kolik budete moci splácet za rok, dva nebo pět let. Plánujete-li do budoucna rodinu, pak se vaše příjmy sníží. Pokud víte, že za rok půjdou vaše děti na studia do zahraničí, je zas nutné počítat s navýšením výdajů. V případě potřeby je tu vždy možnost stávající nevýhodný úvěr refinancovat, ale i tomuto kroku lze díky dobrému plánování předejít.

Nízký úrok a vysoká RPSN značí vysoké poplatky

Kromě výše měsíční splátky jsou neméně důležitými parametry úvěru:

  • úroková sazba,
  • doba splatnosti,
  • poplatky,
  • roční procentní sazba nákladů.

Především pak RPSN vám pomůže zjistit, o kolik půjčenou sumu přeplatíte. Vždy se zajímejte o rozdíl mezi úrokovou sazbou a roční procentní sazbou nákladů. Čím větší rozdíl mezi těmito dvěma parametry je, tím více zaplatíte na poplatcích, jako jsou například poplatky za sjednání úvěru a za vedení úvěrového účtu.

Nízká úroková sazba tak ještě neznačí výhodnou půjčku, pokud její výši výrazně převyšuje výše RPSN. Velký rozdíl je nejčastěji u úvěrů od nebankovních společností.

Půjčku podrobte důkladnému zkoumání ze všech stran

Rychle vybrat a rychle sjednat úvěr dnes není problém, nutné je jen vědět, jak při hledání vhodného úvěru postupovat. Vždy je zapotřebí k výběru půjčky přistupovat komplexně a zajímat se o všechny její parametry, bonusy, výhody i nevýhody. Opomínat byste neměli ani samotného poskytovatele. Především pak u nebankovních společností si ověřte poctivost firmy.

Banky jsou oproti nebankovním společnostem solidnějším věřitelem, na druhou stranu nepůjčí kdekomu. Pokud pro ně nejste dostatečně bonitní, máte dveře k úvěrování zamčené hned na několik západů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky