Hypotéky neustále zdražují, v říjnu měly banky žně

Nejúspěšnější měsíc mají za sebou banky, které poskytují hypotéky. V říjnu jich vyřídily 10 590, což je nejvíce v letošním roce a zároveň od loňského června. Vyplývá to z aktuálního ukazatele Fincentrum Hypoindex. Klienti chtěli využít na poslední chvíli výhodnějších podmínek pro získání hypotéky, protože od října platí zpřísnění nařízené Českou národní bankou (ČNB). Banky však ještě v říjnu zpracovávaly žádosti podané v září, na které se tato pravidla ještě nevztahovala. Říjen byl z pohledu počtu sjednaných hypoték nejúspěšnější za více než rok i přesto, že průměrná úroková sazba u hypoték vzrostla na 2,66 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

Komerční banky tím reagovaly na opakované zvyšování základních úrokových sazeb ČNB, ke kterému došlo zatím naposledy na začátku listopadu. Centrální bankéři tak svými zásahy výrazně ovlivňují hypoteční trh a zprostředkovaně i celý trh s nemovitostmi. Nejen že zásadně omezili okruh příjemců hypotéky, ale svým opakovaným zvyšováním základních úrokových sazeb zdražují hypotéky. To se zcela jistě projeví i na bytovém trhu.

Kupující financující nový byt pomocí hypotéky totiž dlouhodobě tvoří zhruba polovinu klientů developerů. Zpřísněná pravidla by však měla dopadnout zhruba na pětinu příjemců hypotéky, kteří na ni už nedosáhnou. Trh tak o tyto zájemce o vlastní byt, kteří ho většinou využívali pro vlastní bydlení, definitivně přijde. Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout také ti, kteří zpřísněné podmínky i nadále splní. Růst hypotečních sazeb jim totiž z rodinného rozpočtu odčerpá mnohem více, než dříve. A to když ne hned, tak určitě po vypršení současné fixační lhůty.

Své chování změní i komerční banky, které budou muset kvůli diktátu ČNB poskytovat nižší hypotéky, než kolik by zájemci daly dříve. Klient s hypotékou tak reálně dosáhne na menší a levnější byt než dříve. Hlavně v Praze však bude problém sehnat byt, který by cenově odpovídal nejvyšší možné hypotéce.

Kvůli zablokovanému stavebnímu procesu totiž nové velké bytové projekty v podstatě nevznikají. Místo toho se staví hlavně menší domy s méně byty, které jsou ale výrazně dražší. Mnoho rodin, které by dříve svou bytovou situaci řešilo hypotékou a pořízením vlastního bytu či domu, bude odkázáno na nájemní bydlení.

Místo investování do vlastní nemovitosti a zajištění na stáří, tak budou peníze platit cizímu majiteli bytu. Při odchodu do důchodu jim nezbyde než „poděkovat“ centrálním bankéřům a jejich nesmyslným a zcela zbytečným měnovým a regulačním experimentům, že přišli o možnost přilepšit si ke státní almužně prodejem vlastní nemovitosti, informuje RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky