Řada seniorů v Česku má problém vyjít s důchodem a šetří, kde se dá. Mnohdy i na potravinách, podle vědců ale existuje jedna, na které by rozhodně šetřit neměli. A to čokoláda. Podle vědců by totiž mohla pomoci seniorům, které postihují problémy s pamětí.
Většina diet čokoládu zakazuje. Italští vědci však nedávno zjistili, že denní dávka kakaa je skvělým doplňkem stravy. Podle jejich výzkumu je pravidelná konzumace kakaa, základní suroviny pro výrobu čokolády, výborně pro paměť a zpracovávání vizuálních vjemů.
Kakao, vysušený plod kakaovníku, se již po staletí využívá pro výrobu dobrot. Po celou dobu je také intenzivně studováno. V průběhu let v něm vědci nalezli mnoho prospěšných přírodních prvků. Například polyphenoly v hořké čokoládě prokazatelně uklidňují.
Samozřejmě, čeho je moc, toho je příliš. Čokoláda obsahuje i toxickou látku theobromin. Aby jste však byli v riziku otravy, museli by jste spořádat celých 85 tabulek čokolády najednou.
V této nové studii se výzkumníci vyzkoušeli co se stane, když člověk požívá kakao pravidelně a po delší dobu. Testovaní lidé konzumovali malé, střední či velké množství kakaa ve formě nápoje nebo tyčinky po dobu mezi pěti dny a třemi měsíci.
U starších lidí se ukázalo, že kakao značně vylepšilo pozornost, paměť, plynulost komunikaci a nejužitečnější je podle vědců pro ty, kteří trpí mírnou kognitivní poruchou nebo začínají ztrácet paměť.
Související
19. října 2024 18:37
15. října 2024 11:18
1. října 2024 9:48
10. září 2024 21:28
9. září 2024 6:07
29. srpna 2024 14:58