Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běžné jablko obsahuje přes 100 milionů bakterií

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Typické jablko obsahuje více než 100 milionů bakterií. Na to přišli vědci z Technické univerzity ve Štýrském Hradci při svém výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v časopise Frontiers in Microbiology. Nejvíc bakterií přitom podle nich překvapivě není na slupce, ale v dužině a semenech. Mikroorganismy jsou podle vědců důležité pro zdravou střevní mikroflóru.

"Bakterie, houby a viry z naší stravy osidlují přechodně naše střevo," vysvětlila agentuře DPA bioložka Gabriele Bergová, která je spoluautorkou studie. "Vaření většinu z nich zabíjí, proto jsou syrové ovoce a zelenina obzvlášť důležitými zdroji mikroorganismů ve střevě," dodala Bergová.

Rakouští vědci v rámci svého výzkumu srovnávali také dvě různá jablka. Jablko, které bylo vypěstováno v režimu bio, a jablko z konvenčního zemědělství. V obou přitom objevili zhruba stejný počet bakterií. Čerstvě sklizená bio jablka nicméně podle Bergové obsahovala mnohem pestřejší spektrum bakterií. Podle ní tak lze říci, že bio jablka jsou lepší - přinejmenším pro zdraví lidského střeva.

Témata:  jablka Ovoce bakterie

Související

Aktuálně se děje

14:26

26. června 2025 11:13

20. června 2025 11:23

Kolik stojí rozvod? Češi za něj běžně zaplatí desítky tisíc, ale i víc než 100 tisíc korun

V České republice se ročně rozvede zhruba 20 tisíc párů. A i když je rozvod především citlivou osobní záležitostí, pro mnohé znamená i značnou finanční zátěž. O výši nákladů rozhoduje hlavně to, zda se manželé dokážou dohodnout, nebo se vše řeší u soudu. Analytici z Banky.cz připravili detailní přehled toho, co všechno může rozvod stát.

Zdroj: Tomáš Karas

Další zprávy