Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běžné jablko obsahuje přes 100 milionů bakterií

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Typické jablko obsahuje více než 100 milionů bakterií. Na to přišli vědci z Technické univerzity ve Štýrském Hradci při svém výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v časopise Frontiers in Microbiology. Nejvíc bakterií přitom podle nich překvapivě není na slupce, ale v dužině a semenech. Mikroorganismy jsou podle vědců důležité pro zdravou střevní mikroflóru.

"Bakterie, houby a viry z naší stravy osidlují přechodně naše střevo," vysvětlila agentuře DPA bioložka Gabriele Bergová, která je spoluautorkou studie. "Vaření většinu z nich zabíjí, proto jsou syrové ovoce a zelenina obzvlášť důležitými zdroji mikroorganismů ve střevě," dodala Bergová.

Rakouští vědci v rámci svého výzkumu srovnávali také dvě různá jablka. Jablko, které bylo vypěstováno v režimu bio, a jablko z konvenčního zemědělství. V obou přitom objevili zhruba stejný počet bakterií. Čerstvě sklizená bio jablka nicméně podle Bergové obsahovala mnohem pestřejší spektrum bakterií. Podle ní tak lze říci, že bio jablka jsou lepší - přinejmenším pro zdraví lidského střeva.

Témata:  jablka Ovoce bakterie

Související

Aktuálně se děje

24. září 2025 11:01

23. září 2025 14:14

Dětské dudlíky pod drobnohledem: dTest odhalil BPA v Curaprox Baby, výrobce stahuje šarže

V reakci na uveřejnění výsledků mezinárodního testu dětských dudlíků, na němž se významně podílela česká spotřebitelská organizace dTest, oznámila společnost Curaden AG stažení několika šarží dětských dudlíků Curaprox Baby z trhu. Důvodem je zjištěná přítomnost bisfenolu A (BPA), látky známé jako hormonální disruptor, v barevné části dudlíku.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy