Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meloun osvěžuje i prospívá zdraví. Zkuste tyto dobroty

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Meloun k létu neodmyslitelně patří, stejně jako slunce a voda. Věděli jste ale, že meloun je nejen dobrý, ale i zdraví velmi prospěšný? Největší poklad jsou jeho jadérka, ze kterých si můžete udělat například čaj.

Mnoho lidí dělá tu zásadní chybu, že z melounu konzumuje jen dužinu a většinu jadérek odstraní. To je ale velké chyba!

Semena tohoto kulatého a šťavnatého plodu jsou v mnoha směrech podceňovaná a málokdo tuší, co všechno se v nich skrývá. Jejich vysoký obsah vlákniny pomáhá při trávení a prospívá celé střevní flóře. Je v nich i aminokyselina citrulin, která působí jako antioxidant, podporující činnost krevního oběhu, srdce a posiluje paměť. 

Zhruba ve sto gramech semínek najdete 35 gramů bílkovin a navíc se jedná o zásobárnu vitamínů A, B a C. Kromě toho obsahují semínka potřebnou dávku hořčíku, draslíku i železa. Své místo zde mají i mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních chorob.

Semínka jsou mimořádně vhodná pro alergiky a astmatiky, zlepšují stav pleti. Samá pozitiva, co říkáte? Obsahují také cennou látku arginin. Ta podporuje erekci a rovněž pomáhá při tvorbě spermií a zlepšuje jejich kvalitu.

Recepty z melounu

Letní fresh

Budete potřebovat: 700 gramů melounové dužiny, samozřejmě i se semínky, 100 gramů jahod a 50 gramů malin a na závěr kostky ledu.

Veškeré ingredience vložte do mixéru a vytvořte hladkou hmotu. Ihned můžete podávat.

Melounový čaj

Čaj z melounových jadérek je močopudný a funguje jako skvělá prevence proti ledvinovým kamenům. Má ale celkově přínos pro vaše zdraví! Jak na postupovat? Rozdrťte čtyři polévkové lžíce semínek (ne sušená) a vařte je ve dvou litrech vody asi patnáct minut. Směs nechte vychladnout a až poté slijte. 

Melounové nanuky

Na tuto letní lahodu budete potřebovat: cukr krupice 90 g, vodu 200 ml, asi 500 g dužiny z vodního melounu, pár lístků čerstvé bazalky, nastrouhanou kůru z jedné limetky.

Nejprve si s předstihem připravte cukrový sirup. Cukr a vodu dejte do malého kastrůlku a vše zahřívejte až se cukr rozpustí. Zesilte oheň a cukrový sirup vařte asi 4 minuty. Pak sirup odstavte, zakryjte a nechte ho zcela vychladnout. Vychladlý sirup se dá uchovávat v uzavřené nádobě asi týden v ledničce. Poté meloun rozmixujte s cukrovým sirupem. Přidejte nakrájenou bazalku, limetovou kůru a vše důkladně promíchejte. Celou směs dejte do nanukových forem a dejte zmrazit minimálně na 6 hodin, aby pyré ztuhlo. Melounové gazpacho

Na gazpacho si připravte: 1 hrnek dužiny z melounu, 1 rajče, 1/3 ks červené cibule 1/3 ks, asi 5 cm okurky, půlku žluté papriky, jeden stroužek česneku, lístky bazalky, 1 malý svazek koriandru, 4 kostky ledu, olivový olej, šťáva z půlky citronu, sůl a pepř.

Příprava je v podstatě velmi jednoduchá, veškerou zeleninu, bylinky a led vhoďte do stolního mixéru a mixujte. Jak se vše promixuje, ochutnejte, dosolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. Vše zalijte několika kapkami dobrého olivového oleje a promixujte znovu. Hotové gazpacho podávejte chlazené s kousky zeleniny, která byla v receptu použitá, a zakápnuté ještě trochou olivového oleje.

Témata:  Ovoce meloun Zelenina

Související

Aktuálně se děje

20. listopadu 2024 11:28

20. listopadu 2024 11:08

15. listopadu 2024 9:34

Západ se k Číně staví pragmatičtěji než Česko, které to může ekonomicky dále oslabit

Zdroje současného mdlého výkonu české ekonomiky nelze hledat pouze za hranicemi. Byť úpadek německého průmyslu, energetická krize či válka na Ukrajině rozhodně svůj původ za hranicemi mají a českou ekonomiku přímo či zprostředkovaně poškozují. Češi si ale škodí i sami. Třeba tím, že s oblibou bývají papežštější než papež a že se neméně rádi vydávají ode zdi ke zdi.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy