Převalujete se v noci a přemýšlíte o nesmrtelnosti brouka? Jak vyzrát na nespavost

Určitě se vám to v životě již stalo. Nemůžete usnout, nebo spíte jen na půl, část noci koukáte do stropu a přemýšlíte o "nesmrtelnosti brouka". Jak ale na nespavost vyzrát?

Ilustrační fotografie
reklama

Nespavost? Tato nepříjemnost představuje v dnešní společnosti velký problém. Poruchou spánku trpí stále větší procento lidí, což se promítá nejen na jejich zdraví, ale i v jejich soukromém, pracovním a společenském životě. Dalo by se to vyjádřit tak, že nespavost výrazně snižuje kvalitu jejich života.

Spánek patří mezi základní a přirozené fyziologické potřeby. Jde o útlum fyzického i duševního napětí, za nepřítomnosti plného vědomí. Jeho délka a kvalita je naprosto nezbytnou součástí regenerace organismu, ovlivňující jeho správnou funkci. Průměrná délka spánku by se měla pohybovat mezi 7 až 8,5 hodinami, je to však velmi individuální.

Za optimální spánek můžeme považovat takový, který přináší dostatek odpočinku a obnovy fyzických i psychických sil. Pokud se člověk probouzí svěží a plný energie do dalšího dne, může si s klidným svědomím říct, že se dobře vyspal.

Na nespavost existuje řada léků a rad. Zkuste pro začátek vynechat léky na spaní a podpořte spánek jinak.  Existují mnohem zdravější a chutnější alternativy, které stojí za vyzkoušení. 

Mandle

Udělejte si doma zásobu těchto delikátních ořechů, protože hrst mandlí se jeví jako jeden z nejlepších prostředků proti nechtěné bdělosti. Je to tím, že obsahují značnou dávku hořčíku, který přirozeně uvolňuje svaly a dokonce má prokázané antistresové vlastnosti.

Banány

Ano, zahrajte si na opici. I v této potravině najdete zmíněný hořčík, takže pocit duševního klidu se dostaví po pár soustech. Čerpat plnými doušky však můžete a budete i draslík a aminokyselinu tryptofan. Když se všechny tyto tři látky spojí dohromady, ukolébají i kdejakou noční sovu.

Losos

Tato ryba není jen výtečná, ale i velmi užitečná. Jistě víte, že jsou v rybách ukryté zdravé omega-3 mastné kyseliny. Výsledky nedávné studie ale prokázaly, že denní příjem 600 mg omega-3 mastných kyselin pomáhá lidem snít o hodinu déle a eliminuje časté buzení. Takže nápad na skvělou večeři je na světě, co říkáte?

Mozzarela

Dejte si kousek sýra, a jakmile se vaše hlava dotkne polštáře,nebudete o sobě vědět. V mozzarelle je opravdu požehnané množství tryptofanu. Dokonce větší, než v ostatních potravinových zdrojích.

Ovesné vločky

Nejen snídaně jsou hodny.  Jejich nutriční složení je ale vhodné jak na ráno, tak na večer. Vločky v sobě schovávají draslík i hořčík, stimulují produkci neuropřenašeče, který zlepšuje náladu a zbavuje úzkosti. Podle některých lékařů miska vloček s mlékem výrazně zlepšuje kvalitu spánku a platí za zázračný relaxační prostředek. Začněte svůj den večer.

Pokud vás trápí spánkové neduhy, určitě vyzkoušejte zmíněné potraviny. Za zkoušku nic nedáte a když pomohou, zázrak je na světě.

Témata: lidé | zdraví | hodiny | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky