Jsou bezpečné? Čeho se vyvarovat při využívání plynových láhví?

Propan-butanové láhve jsou díky nezávislosti na rozvodných sítích využitelné prakticky kdekoliv. Třetina lidí je používá sezónně na chatách či chalupách, při grilování nebo v karavanech. Skoro polovina uživatelů ale přijde do styku s PB láhví celoročně. Při správné údržbě a manipulaci jsou naprosto bezpečné. Dlouhodobým problémem ale je, že některé plnírny láhví zanedbávají jejich povinnou údržbu. Nebezpečné i protizákonné je pak plnit láhve ručně na čerpací stanici. Čeho se vyvarovat při využívání plynových láhví?

Ilustrační fotografie
reklama

Kontrolujte plombu a revizní zkoušku

Každá propan-butanová láhev by měla mít v prvé řadě platnou tlakovou zkoušku a měla by být naplněna správným množstvím plynu. Ventil na láhvi by měl být zapečetěný fólií nebo plombou, což slouží jako garance toho, že byla láhev řádně naplněna kvalitním dodavatelem a prošla kontrolou před expedicí. Poznáte tak rovněž, že láhev před vámi nepoužíval někdo jiný. Datum poslední revize je vyraženo na límci lahve, ale pro lepší orientaci se také značí nástřikem přímo na jejím vrcholu. Pokud má láhev na plášti nápis „P15Y“, datum poslední zkoušky by nemělo být starší než 15 let. V případě, že tento nápis na těle nemá, poslední zkouška láhve by neměla proběhnout před více než 10 lety.

Fyzicky poškozenou láhev neberte

Vyhýbejte se láhvím, které jsou napadené korozí, mají poškozený límec, případně jsou promáčklé, nebo dokonce děravé. Každá plnírna plynových láhví má ze zákona povinnost prázdnou láhev nejprve zkontrolovat a před jejím naplněním případně provést potřebnou údržbu. „Dlouhodobým problémem na trhu je, že některé malé plnírny ve snaze minimalizovat náklady údržbu láhví zanedbávají,“ upozorňuje Ivan Indráček, výkonný předseda České asociace LPG, jež pod značkou Bezpečné láhve garantuje jednotný standard kvality a bezpečnosti plynových láhví. „Setkáváme se s tím, že plnírna údržbu buď vůbec neprovede, nebo orezlé láhve jen přestříká barvou, aby ‚na oko‘ vypadaly udržované, aniž by předtím rez řádně odstranila,“ dodává Ivan Indráček s tím, že někdy plnírna ani nekontroluje, zda má láhev platnou tlakovou zkoušku.

Dbejte na správné uskladnění

Základním pravidlem je láhve skladovat i používat vždy ve stojaté poloze. Neměly by být uskladněny v nevětraných prostorách nebo prostorách pod úrovní terénu. Propan-butan je totiž těžší než vzduch a při úniku z láhve by se hromadil v nejnižším místě, což by mohlo například vlivem statické elektřiny způsobit vážnou nehodu. Samozřejmě by se také neměly nacházet v místnostech určených ke spaní. Láhve rovněž nevystavujte tepelným vlivům. Neměly by proto být umístěny v blízkosti topných těles, a rozhodně byste je neměli zapomenout na přímém slunci, popřípadě v rozpáleném autě na parkovišti. „Na slunci může teplota uvnitř vozu přesáhnout i 60 °C. U tlakové nádoby na plyn se přitom počítá s maximální teplotou 40 stupňů, takže teplota zkapalněného plynu uvnitř by tuto hranici neměla přesáhnout. Problém se může dostavit hlavně v situaci, kdy je láhev neodborným přístupem přeplněna,“ uvádí Ivan Indráček.

Nesprávné plnění a přeplněná láhev

Propan-butanové láhve nelze plnit nikde jinde než ve specializovaných plnírnách. Jinak totiž hrozí jejich přeplnění, které může vést ke vzniku rizikových situací. K plnění plynových láhví na čerpacích stanicích LPG pro automobily ale dochází poměrně běžně i přesto, že se jedná o činnost ze zákona a pod pokutou zakázanou. Nesprávně naplněná láhev je buď nedoplněná, takže platíte za větší množství plynu, než ve skutečnosti dostanete, nebo přeplněná, což je nebezpečné. „Plynové láhve mají svůj předepsaný odpařovací prostor, jenž činí dvacet procent objemu. Jedná se o bezpečnostní rezervu pro eliminaci tlaku vznikajícího při tepelné roztažnosti směsi propan-butanu. Přeplněná láhev má tento prostor logicky menší, takže je s rostoucí okolní teplotou o to víc natlakovaná,“ vysvětluje Ivan Indráček.

Kontrola těsnosti mýdlovou vodou

Pokyny ke správnému připojení plynové láhve uvádějí osvědčení dodavatelé na produktovém štítku připevněném k láhvi. Nezapomeňte ale též na pokyny výrobce spotřebiče, k němuž láhev připojujete. Odborníci dále doporučují pravidelnou výměnu plynových hadic jednou za 5 let a regulátoru tlaku plynu, který se připojuje na kohout tlakové lahve, jednou za 10 let. Doporučuje se i průběžná kontrola těsnosti všech spojů, především připojovacího šroubení. K tomu slouží detektor nebo pěnotvorný roztok. Vystačíte si ale rovněž s obyčejnou mýdlovou vodou.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky