Marihuana na každém rohu a svobodné volby. Jak se žije v Severní Koreji?

Severní Korea, jedna z nejuzavřenějších zemí světa, je obestřena celou řadou tajemství a nejrůznějších spekulací. Věděli jste například, že tato komunistická země má svůj vlastní letopočet, a že severokorejská armáda je tou nejlidnatější na světě?

Vlajky států, Severní Korea
reklama

V Pchjongjangu se například nachází největší stadion světa, pojme 150 tisíc lidí a severokorejská armáda, je se svými 7,7 miliony příslušníky zdaleka nejlidnatější. Pro srovnání, armáda Spojených států čítá zhruba 1,5 milionu vojáků v aktivní službě.

O svá oblíbená fakta o KLDR, která jsou uvedena v oficiální biografii Kim Čong-ila, se podělili uživatelé serveru Quora a některé z nich pak ve svém článku představil britský deník Independent.

Leckoho také nejspíš překvapí, že marihuana v této zemi není ilegální, a lze si ji dokonce obstarat na trzích. V devadesátých letech museli všichni severokorejští učitelé povinně umět hrát na tahací harmoniku, a když se severokorejské zemědělství potýkalo s nedostatkem hnojiva, byla pro tyto účely využívána lidská stolice.

Severní Korea má svůj vlastní letopočet počínající narozením Kim Ir-sena, které se datuje na 15. dubna 1912. Podle oficiální biografie se Kim Čong-il naučil chodit ve věku pouhých 3 týdnů. Severní Korea má tři televizní kanály; dva z nich jsou přístupné pouze přes víkend, zatímco třetí vysílá výhradně ve večerních hodinách.

Volby se sice v této zemi konají každých pět let, voliči však mají pouze jednu možnost. To nezní příliš demokraticky na druhou stranu Severní Korea nikdy nebyla demokratickou zemí.

V KLDR byste trpěli lidé, kteří mají módní cítění. Nemůžete si zde totiž obléct co se vám zlíbí. Například nošení džínsů je v KLDR ilegální.

Podobná je i situace co se týče dalších módních doplňků. Můžete si sice vzít šperky či prsteny, s vlasy si ale už moc nepohrajete. Severokorejci totiž mají nařízeno, jak se mají stříhat. Zatímco si severokorejské ženy mohou vybrat mezi 28 vlasovými střihy, tamější muži volí mezi pouhými deseti účesy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky