Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vypravení prvorozeného prvňáčka do školy letos vyjde na více než 7000 korun

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Komentář Lukáše Kovandy: Blíží se začátek nového školního roku, takže rodiče školáků si musí vyčlenit nemalé finanční prostředky. Zejména pak rodiče, jejichž prvorozené dítě jde do první třídy základní školy. Příslušné finanční náklady na takového žáka letos v průměru přesáhnou 7000 korun, a budou tak nejvyšší v historii. Záleží ovšem pochopitelně na kvalitě pořizovaných věcí. Mnozí rodiče netuší, že jim s vypravením potomka do školy může finančně pomoci stát, a to až částkou maximálně odpovídající desetinásobku životního minima jednotlivce, které letos činí 4860 korun. Na potřeby školáka může tedy stát vyčlenit až takřka 48 900 korun.

Dobrou zprávou je alespoň to, že navzdory rapidní inflaci posledních dvou let se výdaje na školáka zvýšily o poznání méně, byť k nárůstu došlo také. Například před dvěma lety se výdaje na prvorozeného školáka pohybovaly kolem 6300 korun. 

Paušální poplatek, za který školy nakupují pro žáky třeba pracovní sešity do prvouky nebo sešity na psaní, dosáhne podobně jako loni v průměru částky 1100 korun. Školní aktovka vyjde na lehce přes dva tisíce. Školní penál stojí aktuálně v průměru zhruba 350 korun. Vybavení penálu vyjde na 250 korun. Dále je třeba připočíst obaly na učebnice a sešity, za 150 korun. Přezůvky, boty do družiny a sportovní obuv do tělocvičny vyjde v souhrnu 1150 korun. Obědy stojí měsíčně zhruba 900 korun, družina 250 korun. Cena školního výletu (může vyjít už hned na září) se pohybuje od pětistovky výše. Je třeba připočíst také výdaje na peněženku či krabici na svačinu nebo láhev na vodu, dohromady za tři stovky. Celkem to představuje zhruba 7050 korun (viz tabulka níže). To je pro řadu rodičů pořádný zásah do rodinného rozpočtu.

Rodiče ovšem mnohdy netuší, že mohou stát požádat o jednorázovou finanční pomoc s výdaji na školáka.

A nejedená se o navýšenou částku takzvaného pastelkovného, které ministerstvo školství v roce 2012 zrušilo a vyplácí nyní pouze jeho základní částku. Ta se od září 2021 po patnácti letech zvýšila z 200 na 500 korun na žáka.   Své vlastní „pastelkovné“ vyplácí ale také řada měst a obcí ze svých rozpočtů. Například města Brno a Hodonín letos prvňáčkům vyplatí 2500 korun, v Hodoníně je třeba o výplatu částky žádat v termínu do konce srpna.  

Jednorázová finanční pomoc s výdaji na školáka představuje podporu ze strany Úřadu práce. Pokrývá výdaje na školní pomůcky, zájmové kroužky, obědy ve školní jídelně, ale třeba i výdaje na školní výlety nebo školy v přírodě.

Ti z rodičů, kteří se prokazatelně nacházejí v tíživé sociální situaci, mohou o tuto pomoc požádat Úřad práce v místě trvalého pobytu. Rodiče mohou z těchto peněz hradit výdaje za učebnice či učební pomůcky, školní aktovku, výdaje na školu v přírodě nebo školní družinu, ale i mimoškolní aktivity jako zájmové kroužky, ale i případné výdaje spjaté s dojížděním do školy. Za kalendářní rok stát může poskytnout zmíněnou sumu až takřka 48 900 korun.

Výdaje na prvňáka (srpen – září 2023)

Školní aktovka 2 100 Kč Pracovní sešity do prvouky, sešity na psaní atd. (paušál) 1 100 Kč Školní obuv – přezůvky, „cvičky“,… 1 150 Kč Obědy (měsíčně)    900 Kč Penál    350 Kč Věci do penálu     250 Kč Obaly    150 Kč Družina (měsíčně)    250 Kč Školní výlet    500 Kč Další (krabice na svačinu, peněženka,…)    300 Kč                                                                           Celkem:  7050 Kč

Témata:  školství

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.