Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda zdraží dálniční známky na 2300 korun

Dálnice, ilustrační fotografie
Dálnice, ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Vláda zvýší cenu roční dálniční známky na 2300 korun ze současných 1500 korun. V dalších letech by se měla cena pravidelně valorizovat. Počítá s tím návrh balíčku pro konsolidaci veřejných financí, který dnes představila vláda.

Vláda zdražení dálniční známky zdůvodňuje tím, že současná cena platí od roku 2012 a kvůli vývoji cenové hladiny se propadla její reálná hodnota.

Do budoucna by se měla cena dálničních známek pravidelně valorizovat tak, aby zohledňovala vývoj inflace. Ke zvýšení ceny známky bude docházet kumulativně, aby se cena stanovila vždy na celé stokoruny.

Témata:  dálniční známky silnice, dálnice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy