Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tahounem říjnového zahraničního obchodu byla auta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Zahraniční obchod za říjen vykázal přebytek 12,8 mld korun. Přestože je obchodní bilance kladná, důvod k radosti to příliš není.

Domácí obchodní bilance je v nelichotivé situaci. Samotné saldo zahraničního obchodu je sice kladné, ale jen díky slušnému přebytku obchodu s auty. Celkově šel export nahoru o 3,8 % a dovoz klesl o 5,7 %. Obchod s motorovými vozidly předčil očekávání, když meziročně vzrostl o 38,5 mld. korun.

Koruna v posledních dnech posiluje a dnes se obchoduje v pod 24,30 EURCZK. Obecně je domácí měna stále poměrně silná, což nahrává importérům, kteří za vyvezené zboží nakupují cizí měnu levněji. To se může změnit už krátce před Vánocemi, kdy ČNB může snížit sazby. Zatím je však pravděpodobnější, že ke snížení dojde až na únorovém zasedání, kvůli stále vysoké inflaci.

Naopak obchodní bilanci dolů táhnul obchod s počítači, který se dostal do deficitu 2,9 mld. korun. Přebytek obchodní bilance se státy EU se zvedl o 3,1 mld. korun a deficit se státy mimo EU se snížil o 35,2 mld. korun.

Témata:  zahraniční obchod auta

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.