Pražská teplárenská od prosince zdraží teplo až o 15 procent

Společnost Pražská teplárenská zvýší ceny tepla pro domácnosti přibližně o 12 až 15 procent. Zdražení začne platit již od 1. prosince. Důvodem zvýšení cen je růst nákladů, zejména pak na paliva a emisní povolenky. ČTK o tom dnes informoval mluvčí společnosti Marek Pšeničný. Zdražování chystá kvůli rostoucím cenám většina tepláren v Česku, někde i na dvojnásobek současné ceny. Podle Teplárenského sdružení ČR růst cen u jednotlivých dodavatelů tepla dopadne téměř na čtyři miliony zákazníků tepláren v Česku.

Ilustrační fotografie
reklama

"S ohledem na enormní růst vstupů, zejména paliv a emisních povolenek, musíme přistoupit k úpravě ceny pro naše odběratele v Praze. V těžké době se snažíme udržet ceny pro naše klienty v rozumných mezích. Výhodou pro naše odběratele je, že většina námi dodaného tepla pochází z domácího zdroje v Mělníce,“ uvedl ředitel Veolia Energie region Čechy a Pražské teplárenské Martin Brůha.

Pražská teplárenská je z hlediska počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských sítí v Česku. Aktivity společnosti jsou soustředěné na Prahu a přilehlé oblasti. V Praze pokrývá téměř čtvrtinu trhu s tepelnou energií a dodává teplo pro více než 230.000 domácností a pro řadu administrativních budov, průmyslových podniků, stovkám školských a zdravotnických zařízení a dalším subjektům.

Síť Pražské teplárenské je na severu Prahy napojená na 34 kilometrů dlouhý tepelný napáječ z Elektrárny Mělník, která spaluje uhlí a pokrývá tak 90 procent dodávek tepla. Další část tvoří teplo z ekologické spalovny odpadu ZEVO Malešice. Plyn Pražská teplárenská spotřebovává v omezené míře, zejména při tzv. špičkování.

Zdražování chystá kvůli rostoucím nákladům většina tepláren v Česku. Podle ředitele Teplárenského sdružení ČR Martina Hájka půjde zpravidla o výrazný nárůst. Záležet ovšem bude především na zdrojích výroby tepla. Nejvíce tepláren používá uhelné zdroje, kde lze podle sdružení očekávat navýšení cen zhruba v řádu desítek procent. Naopak v případě některých tepláren na zemní plyn může podle Hájka cena i klesnout, protože předchozí masivní zdražení plynu už dříve vyhnalo ceny tepla na takovou výši, že zastropování cen přijaté vládou ceny pro koncové zákazníky nyní sníží. "Ve hře je stále velké množství pohyblivých faktorů, které mohou ceny tepla v příštím roce výrazně ovlivnit. Aktuálně jednáme o tom, zda by bylo například možné snížit cenu černého uhlí ze státní firmy OKD pro teplárny. Stále se vyjednává také o přechodné transformační podpoře tepla a podobně," dodal Hájek. Jasněji podle něj bude v následujících týdnech.

Změnu cen pro příští rok už na začátku týdne ohlásila také společnost ČEZ Teplárenská, která zvýší ceny v průměru o 20 procent. Už od listopadu zdražily teplo například Teplárny Brno, které zásobují teplem většinu Brna. Ceny pro odběratele navýšily o 888 korun za GJ, tedy na 1672 korun za GJ včetně DPH. Už dříve zdražila více než dvojnásobně například Jablonecká energetická a o 15 procent Strakonická teplárna. O vyšší desítky procent ohlásily zdražení také společnosti Jihlavské kotelny, Teplo HB nebo Energie AG Kolín. Do specifické situace se dostaly některé teplárny, kterým jednostranně ukončila dodávky plynu společnost NWT. Jde například o teplárny v Břeclavi nebo Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku, kde ceny stoupnou i několikanásobně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky