Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohonné hmoty v Česku zlevňují. Kvůli delta mutaci covidu. V Číně je šíření koronaviru nejzávažnější od propuknutí pandemie ve Wu-chanu koncem roku 2019

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Zdražování pohonných hmot v Česku se zastavilo. Benzin Natural 95 od minulého týdne zlevnil o 15 haléřů na průměrných 33,78 koruny za litr. Nafta se prodává v průměru za 31,66 koruny za litr, což je o 17 haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. V červenci benzin i nafta zdražily o více než korunu, Natural byl před týdnem nejdražší od prosince 2014.

Pohonné hmoty budou zlevňovat i v příštích sedmi dnech. Důvodem je totiž pokles cen ropy na světových trzích způsobený obavou z dopadu šíření delta mutace covidu. Ta se nyní poměrně závažně šíří například v Číně, která představuje globálně největšího dovozce ropy.  

Agentura Bloomberg označuje nynější šíření koronavirové nákazy v Číně kvůli své plošnosti za tamní nejvážnější covidovou hrozbu od propuknutí pandemie na ve Wu-chanu na sklonku roku 2019. 

Čína dnes zavedla nová cestovní omezení a také omezení obecně stran pohybu lidí. Úřady omezují veřejnou dopravu a taxi v takřka 150 nejhůře zasažených oblastech země. V samotném Pekingu dochází k omezení železniční a podzemní veřejné dopravy. Hongkong znovu zavádí karanténní opatření pro návštěvníky z kontinentální Číny.  

Ropa Brent se v důsledku opětovné obavy z globální covidové pandemie propadá k 70 dolarům za barel. Ještě začátkem srpna přitom stála přes 75 dolarů za barel.  

Zlevnění pohonných hmoty nastane i v dalších zemích, do nichž čeští řidiči často cestují. Benzín je tradičně výrazně levnější než v ČR v Bulharsku a Rumunsku. Levněji jej aktuálně řidiči tankují ale také v Polsku, Slovinsku a Maďarsku. Cenově srovnatelný je benzín v Rakousku. Na Slovensku, v Chorvatsku a tradičně v Německu či Itálii je pak dražší než v ČR. Řidiči dieselů tankující v ČR jsou na tom lépe, neboť levněji mohou naftu koupit ze zemí EU pouze v Bulharsku a Rumunsku. V Polsku je její cena prakticky srovnatelná s cenou v ČR. Ve všech dalších zemích EU je nafta dražší než v ČR.  

Témata:  pohonné hmoty Koronavirus COVID-19 komentář

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.