Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pivovarům Staropramen loni klesl čistý zisk o 45,4 procenta na 441 milionů korun

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pivovarům Staropramen loni meziročně klesl čistý zisk o 45,4 procenta na 441 milionů Kč. Tržby naopak meziročně stouply o 4,2 procenta na 4,23 miliardy korun. Jejich růst podle vedení společnosti táhl hlavně prodej v segmentu prémiových piv. Tržby byly o tři procenta nižší než v roce 2019 před vypuknutím pandemie koronaviru. ČTK to dnes sdělila mluvčí Staropramenu Denisa Mylbachrová.

Společnost již v dubnu uvedla, že prodeje piva loni meziročně klesly o 1,8 procenta na 3,13 milionů hektolitrů. "Ačkoli byl trh po většinu prvního pololetí výrazně omezen pandemickými opatřeními, zvládla naše společnost loňský rok velice dobře. V oblasti prodejů se osvědčila změna strategie. Vyšší tržby jsme realizovali i přesto, že došlo k poklesu prodaného objemu piva," uvedla finanční ředitelka firmy Silvie Miklósová. Doplnila, že na výsledku hospodaření se významně podílely výnosy z dividend od dceřiných společností.

Pandemie podle společnosti ovlivnila také ukazatel EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů. Meziročně klesl o deset procent na 535 milionů korun. Podle Miklósové došlo k poklesu hlavně kvůli uzavření restaurací a hospod a rostoucím vstupním nákladům. Společnost uvedla, že loni meziročně o deset procent stoupl objem piva prodaného v zahraničí na 967.000 hektolitrů. Mezi nejvýznamnější trhy patří Slovensko, Švédsko, Německo, Maďarsko a Polsko.

Pivovar letos v dubnu uvedl na trh novinku Staropramen 12, která nahradí Staropramen Ležák. Od května je na trhu také nová příchuť pivního mixu Staropramen Cool Tmavá švestka s nulovým obsahem alkoholu.

Pivovary v Česku podle dat Českého svazu pivovarů a sladoven loni uvařily 19,6 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,8 procenta méně. Snížila se také spotřeba piva na jednoho obyvatele ze 135 litrů v roce 2020 na 129 litrů. Objem výroby i spotřeba na hlavu klesá druhým rokem.

Témata:  Staropramen pivo

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.