Litr benzínu už vyjde o více než šest korun dráže než před rokem. Ceny pohonných hmot budou dále zdražovat

Komentář Lukáše Kovandy: Benzin i nafta v Česku v uplynulém týdnu mírně zdražily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 31,88 koruny, před týdnem byl o třicet haléřů levnější. Průměrná cena nafty stoupla o 19 haléřů, na 29,75 koruny za litr. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 6,13 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 3,91 Kč na litru méně.

Ilustrační fotografie
reklama

Cena benzínu je nyní nejvýše od první poloviny loňského února, tedy od doby ještě před začátkem pandemie. Nafta je nejdražší od loňského března. Zejména proto, že kvůli letošnímu snížení spotřební daně z ní její cena stoupá pomaleji než cena benzínu.  

Tuzemské čerpací stanice v minulém týdnu „započítaly“ do cen pohonných hmot zdražení ropy Brent, k němuž došlo v druhé polovině dubna a začátkem května, kdy ropa zdražila pod vlivem pozitivní vyhlídky zotavení globální ekonomiky z úrovně kolem 65 dolarů za barel až takřka k 70 dolarům za barel. Toto zdražení bude jen zčásti tlumit efekt posilující koruny, jež vůči dolaru zpevňuje především pod vlivem očekávání rapidního zvyšování základní úrokové sazby České národní banky v příštích měsících a čtvrtletích.  

Cena ropy Brent stoupá, jelikož Spojené státy a některé evropské země se s postupující vakcinací znatelně zotavují z pandemické krize, přičemž v těchto zemích panuje naděje na poměrně živou letní sezónu dovolených, která by pochopitelně podpořila poptávku po ropě, ropných produktech, palivech a pohonných hmotách. Tato pozitivní naděje je tak silná, že její příznivý efekt – projevující se na trhu s ropou růstem cen – předčí obavy plynoucí zejména ze situace v Indii, kde se nákaza nyní dramaticky šíří.  

Pohonné hmoty budou v nadcházejících sedmi dnech zdražovat i v dalších evropských zemích. Aktuálně je nyní v květnu levnější než v ČR tradičně v Bulharsku, Rumunsku a v Polsku, ale také ve Slovinsku. Cenově srovnatelný je v Maďarsku a v Rakousku. Na Slovensku, v Chorvatsku či v Německu nebo v Itálii je dražší. Nafta vyjde řidiče levněji v Rumunsku a v Bulharsku. V Polsku stojí stejně. Na Slovensku, v Rakousku, ve Slovinsku, v Chorvatsku, v Německu či Itálii je pak dražší.    

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky