Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koruna stále sílí. Trumpův projev v Davosu pomohl české měně k dalšímu zpevnění

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

KOMENTÁŘ LUKÁŠE KOVANDY: Koruna dnes posiluje jak vůči euru, tak dolaru. Vůči jednotné evropské měně zpevňuje do blízkosti svých maxim za celé období od přelomu let 2012 a 2013. Dnes se opět dostala pod úroveň 25,10, když se prodávala i za 25,07.

Pod úrovní 25 korun za euro se ocitla naposledy v říjnu 2012. Nyní je prolomení této hranice velmi blízko a rozhodně jej nelze vyloučit, byť sázet na trvalejší setrvání kursu pod touto hranicí už je mnohem odvážnější.

Koruně dnes k posílení pomohl projev amerického prezidenta Donalda Trumpa, jejž pronesl na úvod Světového ekonomického fóra v Davosu. Trump šetřil svojí obvyklou kritikou kdekoho a kdečeho. Snažil se ladit pozitivní strunu a dát světu určitou příznivou perspektivu, částečně aby odvrátil pozornost od vnitropolitické situace v USA. V americkém Senátu totiž dnes začíná ústavní slyšení k žalobě namířené proti Trumpovi, která může vyústit v jeho sesazení. Trhy jsou nicméně přesvědčeny, že k sesazení nedojde, jelikož prezidenta převážně republikánský Senát „podrží“.

Trumpovo vystoupení v Davosu ale i tak lze číst jako snahu své vlastní pozitivní PR. Trump se pochlubil ekonomickými úspěchy své administrativy. A ačkoli kritizoval americkou centrální banku, kvůli příliš vysokým sazbám, a také Evropskou centrální banku – pro změnu kvůli negativním úrokovým sazbám –, vyhnul se přímo konfrontaci s Evropskou unií. Místo toho deklaroval, že s čínským protějškem Si Ťin-pchingem „se milují“ a že další kolo jednání ohledně obchodní úmluvy USA a Číny začne co nevidět. Přihlásil se k iniciativě vysazení jednoho bilionu stromů do konce desetiletí. To si trh vykládá tak, že Trump má zájem o dialog s dalšími zeměmi dokonce i v otázce environmentální, kde se postoje USA a většiny dalších vyspělých zemí poslední dobou spíše stále zřetelněji rozcházejí.

Trump se také zdržel kritiky svých evropských spojenců z NATO; dnes nezaznělo nic o tom, že by na vojenské účely a obranu nedávaly dost peněz. Evropské země tentokrát zůstaly ušetřeny i kritiky jejich neochoty zcela zakázat čínské společnosti Huawei účast ve výběrovém šetření na dodavatele pro sítě 5G. Americký prezident si je „nepodal“ ani kvůli stále poměrně smířlivému postoji k Íránu.

Optimismus se dá dnes krájet nejen v Davosu, ale přichází i z Německa. Bedlivě sledovaný index institutu ZEW, který zachycuje očekávaní stran hospodářského růstu nejsilnější evropské ekonomiky, se podle dnešních údajů dostal v lednu na svoji nejvyšší úroveň od července 2015 (viz graf níže), když výrazně překonal předpoklad trhu. Je to dosud jeden z nejvýraznějších dokladů toho, že německá ekonomika se stabilizuje. To je příznivou zprávou pro českou ekonomiku – a tedy i korunu – , jelikož to znamená, že se stabilizuje nejdůležitější obchodní partner Česka, a to dříve, než jeho propad stačil na českou ekonomiku jakkoli citelněji dolehnout.

Témata:  Donald Trump CZK ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.