Havlíček: Vláda schválila dva nové kompenzační programy

Vláda schválila dva nové kompenzační programy. První se bude týkat příspěvku 500 korun na zaměstnance a den, minimálně ale podnikatelé získají 1500 korun denně. Platit bude zpětně od 11. ledna. Ve druhém programu budou mít podnikatelé nárok na náhradu 60 procent z nákladů, zpětně od 1. ledna. U obou programů bude podmínkou pokles tržeb o alespoň 50 procent vůči loňskému nebo předloňskému roku, podle toho, co bude pro firmy výhodnější. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

CZK
reklama

Nové programy nahradí dosavadní specifické dotační tituly jako COVID ubytování, COVID nájemné nebo COVID sport. Fungovat budou zároveň s programem Antivirus na podporu zaměstnanosti a kompenzačním bonusem pro živnostníky, ve kterém vláda podporu z 500 korun zvýšila na 1000 korun denně.

Inspirací pro program COVID 2021, kterým stát přispívá na zaměstnance, je podpůrný titul COVID gastro uzavřené provozovny. Podnikatelé, kterým vláda protiepidemickými opatřeními zakázala nebo omezila činnost a tržby jim v posledním čtvrtletí loňského roku klesly meziročně alespoň o 30 procent, v něm mohou získat 400 korun na zaměstnance či spolupracující osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) za každý den uzavření. Příjem žádostí do programu končí 15. března.

Program COVID 2021 bude platit pro všechny podniky s minimálním propadem tržeb o 50 procent, nejen uzavřené. Vláda podle Havlíčka také zvýhodnila malé zaměstnavatele. "Pokud má někdo do třech zaměstnanců, minimální částka bude vždy 1500 korun," řekl Havlíček. Program budou podnikatelé moci kombinovat s Antivirem. Vztahovat se na něj bude tzv. dočasný rámec Evropské komise, tedy maximální suma, kterou může jeden žadatel získat z veřejné podpory. Limit je 1,8 milionu eur (asi 47,5 mil. Kč). Předpokládaná alokace programu je podle ministerstva průmyslu a obchodu šest miliard korun. První výzvu a příjem žádostí by měl resort vyhlásit ještě v březnu.

Profesní organizace ale podle Havlíčka žádaly ještě alternativní program, který by zohledňoval propad tržeb. Vláda proto schválila i dotační titul COVID Nepokryté náklady. "Firma prokáže svoje náklady za daný měsíc, od toho se odečtou programy, které čerpala. V tomto případě jediný, který bude možný, je program Antivirus, a z toho zbytku dostane firma 60 procent," uvedl Havlíček. Souběžné čerpání tedy nebude možné s kompenzačním bonusem. Maximální výše dotace bude 40 milionů korun.

Dopad nových programů na státní rozpočet lze podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) v tuto chvíli velmi těžko odhadnout. "Ve VPS (Všeobecná pokladní správa) my v podstatě na tento typ programů jsme počítali zhruba s asi 12 miliardami, ale samozřejmě dalších pět miliard bylo dáno na doběhnutí těch dalších programů," uvedla. Doplnila, že některé programy ještě neskončily, a není tak jasné, zda se vyčleněná podpora plně vyčerpá.

Momentálně je otevřený příjem žádostí kromě zmíněného COVID gastro do COVID nájemné, COVID Sport III lyžařská střediska, COVID kultura nebo COVID ubytování. Na spuštění teprve čekají dříve schválené dotační tituly pro kongresy a veletrhy, a pro velké cestovní kanceláře.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky