Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firma MND zastavila přijímání nových odběratelů elektřiny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Hodonínská firma MND, která dodává elektřinu a plyn desetitisícům zákazníků, v reakci na situaci na trhu s energiemi a ukončení činnosti Bohemia Energy okamžitě pozastavila uzavírání smluv s novými zákazníky a aktivací ceníků s pevnou cenou. Důvodem je zajištění co nejvýhodnější dodávky plynu a elektřiny současným odběratelům, uvedla dnes firma v prohlášení na svém webu. Zároveň však urychlí převzetí více než 10.000 zákazníků od zkrachovalé Bohemia Energy, kteří již mají s MND uzavřenou smlouvu, aby nemuseli přecházet k dodavateli poslední instance, řekl ČTK vedoucí maloobchodní divize Lukáš Pokrupa.

Nastalá situace je nepříjemná, ale věříme, že turbulentní situace na trhu zase přejde a naši nabídku budeme moci znovu v plné šíři obnovit," uvedla v prohlášení firma. Zákazníci, kteří jsou v procesu přechodu k MND, dostanou služby podle platné smlouvy. Prodejci nakupují elektřinu v předstihu na burze a mají podle smluv garantované ceny na určité období pro konkrétní objemy. MND tak mají zajištěný objem elektřiny pouze pro současné zákazníky. "Zároveň hledáme cestu a způsob, jak obsloužit co nejvíce zákazníků skupiny Bohemia Energy, a budeme o dalším postupu informovat. Firma usiluje o to, aby nabízela dlouhodobě udržitelné ceny," řekl Pokrupa.

Podle výroční zprávy za rok 2020 jsou MND na českém maloobchodním trhu v prodeji elektřiny sedmým největším dodavatelem a loni vzrostl počet zákazníků na 76.000. Firma s ním v Česku začala na přelomu let 2013 a 2014 a převzala portfolio zákazníků, kterým elektřinu dodávaly firmy Czech Coal a Elektrárna Chvaletice. Od té doby se počet zákazníků každoročně zvyšuje. Pátým největším dodavatelem je firma na trhu s plynem. Loni se počet zákazníků rozrostl o 4000 na 86.500. Hlavním byznysem je těžba ropy a plynu na jižní Moravě i v zahraničí a velkoobchod s plynem v Evropě. Firma, která patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, však rozjíždí i další projekty, které mají zajistit fungování firmy v budoucnosti.

Situace na trhu s energiemi je dramatická již týdny a ceny se výrazně zvyšují. Kvůli tomu dnes oznámila konec firma Bohemia Energy, což byl největší alternativní dodavatel energií na českém trhu, působil i na Slovensku. Zhruba milion zákazníků si tak musí v nadcházejících šesti měsících zajistit nového dodavatele a musí počítat s tím, že účet za elektřinu bude citelně vyšší.

Témata:  energetika

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.