Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drogerie dm získala v Německu anticenu Zlatý kůl v plotě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řetězec dm drogerie markt, který podniká i v České republice, získal v Německu anticenu Zlatý kůl v plotě. Jejím tvůrcům se zdá, že firma balením produktů podporuje genderová klišé. Na svém webu o tom píše týdeník Der Spiegel.

Jeden sprchový gel v růžové, jeden ve světle modré. Musí tento výrobek barvou odpovídat pohlaví toho, kdo ho použije? Podle sdružení z Bonnu, které za anticenou udělovanou od roku 2017 stojí, je to zbytečné. Jejím udílením chce přispívat k "podpoře svobody volby nad rámec omezujících stereotypů".

Drogerie dm se do hledáčku sdružení dostala proto, že podle jeho zjištění cílí řadu výrobků na určité pohlaví. Začíná to prý už u malých dětí.

"Řekněte nám, co má vaše dítě mezi nožičkami, my vám řekneme, jaké má používat dudlíky, hadříky, láhve na pití a bryndáčky." Takto podle sdružení dm omezuje rodiče.

Společnost se proti výtkám iniciátorů anticeny ohradila. Některé z kritizovaných produktů podle ní už v nabídce delší dobu nejsou. Ředitelka Kerstin Erbeová k tomu řekla, že firma zákazníkům vždy doporučuje, aby se rozhodli pro takový výrobek, ze kterého mají oni a hlavně děti nejlepší pocit.

Firma také na svou obranu uvedla, že se řídí potřebami zákazníků: "Například u kojeneckých a dětských produktů jsme zjistili, že většina našich zákazníků chce, aby dívky a chlapci měli známé barevné schéma a design." Sortiment samozřejmě zahrnuje také produkty "v genderově neutrálních barvách", dodává dm.

V roce svého vzniku získaly anticenu Zlatý kůl v plotě čítanky pro dívky (s poníky a princeznami) a pro chlapce (s piráty a policisty).

Témata:  dm drogerie gender

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.