ČSOB zruší 170 pracovních pozic na pobočkách

Československá obchodní banka (ČSOB) zruší do konce roku 170 pracovních pozic na pobočkách. Z toho asi polovina jsou neobsazená místa. Banka má na pobočkách 1900 zaměstnanců. Uvedly to dnes Hospodářské noviny (HN). Podle banky rušení pozic souvisí s tím, že si klienti častěji vyřizují služby digitálně. Mluvčí banky Patrik Madle deníku řekl, že při rušení pozic ČSOB využívá i odchody pracovníků do důchodu. Předsedkyně odborové organizace sdružující asi tisícovku mimopražských zaměstnanců banky Ladislava Spielbergerová ale HN řekla, že lidí odcházející do důchodu je z aktuálně propuštěných jen velmi málo.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle člena představenstva ČSOB Jana Sadila, který je zároveň zodpovědný za maloobchodní prodej, jsou rušeny hlavně pozice související se servisními a platebními službami na pobočkách. "Čím dál více klientů si je vyřizuje digitálně," řekl již dříve HN. Mluvčí banky Madle doplnil, že tento trend výrazně urychlila pandemie koronaviru. "Číslo také zohledňuje přirozenou obměnu zaměstnanecké základny a odchody do důchodů," řekl deníku.

Spielbergerová ale postup banky kritizuje. Podle ní je to nekoncepční jednání v době, kdy se další uplatnění na trhu práce hledá velmi složitě a nejisté jsou i dlouhodobé dopady digitalizace na kamenné pobočky. "Zatím neexistuje žádná analýza toho, že vliv digitalizace je natolik zásadní, aby bylo propouštění a rušení pozic v tomto rozsahu opodstatnitelné. Nikde není psáno, že se lidé po konci těchto výjimečných okolností nebudou chtít ve větší míře vracet na kamenné pobočky," řekla HN. Podle deníku uvedl nejmenovaný zdroj z bankovnictví, že v příštím roce mají celkově odejít z banky až čtyři stovky lidí.

Hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura uvedl v červnu na konferenci s názvem Jak znovu roztočit kola ekonomiky, že bankovnictví se po koronavirové krizi výrazně změní. Banky podle něj budou zavírat pobočky a propouštět zaměstnance a rozšíří se podle něj digitalizace poskytování bankovních služeb.

Témata: čsob | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky