Čerpací stanice značky EuroOil asi zmizí z českého trhu

Čerpací stanice značky EuroOil asi zmizí z českého trhu. Jejich majitel, státní distributor paliv Čepro, pro ně hledá strategického partnera. Rámec spolupráce je otevřený, může vést až k přejmenování celé sítě s 202 pumpami. Čepro o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Na možnou transakci upozornily dnešní Lidové noviny (LN).

Ilustrační fotografie
reklama

"Trh zůstává silně konkurenční, mění se podoba i funkce čerpacích stanic. Velkou výzvou jsou moderní technologie i alternativní paliva a my nechceme stát stranou tohoto vývoje. Společně chceme čelit těmto výzvám a využít to nejlepší z potenciálu obou budoucích partnerů pro následný úspěch," uvedl dnes generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

Podle informací LN by v poptávkovém řízení mohl být osloven mimo jiné petrochemický holding Unipetrol, který je se svými čerpacími stanicemi Benzina lídrem tuzemského trhu, maďarský koncern MOL, britský Shell, rakouské OMV nebo také francouzský Total. "Ten před časem v Česku prodal své pumpy, ale figuruje u nás jako dodavatel olejů a maziv a Čepro z jeho rafinerie v saské Leuně odebírá významné množství pohonných hmot pro české čerpací stanice," napsal list.

Jediným akcionářem Čepra je ministerstvo financí. Společnost provozuje v Česku 1135 kilometrů produktovodů. Má 650 skladovacích nádrží, jejichž kapacita je 1,76 milionu metrů krychlových. Síť čerpacích stanic EuroOil je z hlediska počtu stanic třetí největší a z pohledu prodejů pohonných hmot čtvrtá nejvýznamnější v ČR, uvedla firma.

Ve srovnání s okolními státy vychází Česko stále jako pumpařská velmoc. Dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích. Podle aktuálních statistik ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) pump v ČR opět přibylo, veřejných čerpacích stanic je motoristům k dispozici 4006.

Nejvíce pump, 413, má Benzina, druhá skupina MOL disponuje 304 stanicemi. Následuje EuroOil, Shell (175 stanic) a OMV (140 stanic). "Naskytne-li se možnost akvizice či jiné spolupráce na domácím či zahraničním trhu, vždy tuto příležitost pečlivě analyzujeme a jsme připraveni k případnému jednání. Vyhodnotíme-li nabídku jako správný krok ve správný čas, tak ji realizujeme. Tak jako nyní na Slovensku, kde jsme v dubnu otevřeli první stanici a dalších sedm otevřeme v nejbližší době," uvedl dnes mluvčí Benziny Pavel Kaidl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky