Ceny ropy nadále klesají

Situace na trhu s ropou a výběr hlavních událostí kolem cen ropy v souvislosti s šířením nového typu koronaviru.

Ilustrační fotografie
reklama

30. ledna - Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli epidemii nového typu koronaviru vyhlásila globální stav zdravotní nouze, učinila tak teprve pošesté ve své historii. Nenavrhla však omezení cestovního ruchu, což zmírnilo obavy ohledně poptávky po ropě. Ceny ropy se ale už následující den začaly snižovat. Na trhu totiž začaly sílit obavy z ekonomických důsledků nového koronaviru šířícího se z Číny.

5. února - Ropa začala zdražovat v reakci na zprávu některých médií, že vědci vyvinuli lék proti koronaviru. Státní čínský výzkumný ústav požádal o možnost využít experimentální antivirový lék remdesivir od americké firmy Gilead Sciences, který by podle vědců mohl pomoci s léčbou nakažených novým koronavirem.

6. února - Technický výbor Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců se rozhodl doporučit dočasné snížení těžby ropy o 600.000 barelů denně. Ceny ropy začaly klesat kvůli nejistotě, jak se k návrhu postaví Rusko, a kvůli slabé poptávce v Číně zasažené koronavirem.

12. února - Kvůli epidemii způsobené koronavirem OPEC snížil odhad letošního růstu globální poptávky po ropě o 230.000 barelů na 990.000 barelů denně.

- Čína oznámila, že na svém území zaznamenala nejméně nových případů nákazy koronavirem, což podpořilo naděje na oživení čínské poptávky po palivech. Ceny ropy se tak začaly zvyšovat.

18. února - Ceny ropy začaly klesat kvůli obavám z dopadů šíření koronaviru na poptávku a z toho, že kroky OPEC a jejích spojenců na podporu trhu jsou nedostatečné.

3. března - Kartel OPEC a jeho spojenci včetně Ruska, tedy seskupení označované jako OPEC+, by měli ve druhém čtvrtletí letošního roku prohloubit stávající škrty v těžbě ropy až o jeden milion barelů denně. Doporučil jim to ministerský monitorovací panel členů kartelu a jeho spojenců.

6. března - Rozhovory členů OPEC a jejích spojenců o rozsáhlejším snížení těžby skončily bez dohody.

9. března - Západoevropské akcie zahájily týden největším propadem od finanční krize a uzavřely nejníže za osm měsíců. Reagovaly tak na kolaps cen ropy na světových trzích. K propadu přispěla i situace v Itálii, která kvůli šíření koronaviru nařídila karanténu asi 16 milionům lidí.

11. března - OPEC kvůli šíření nového typu koronaviru a jeho dopadům na světovou ekonomiku prudce zhoršil odhad celoročního růstu globální poptávky po ropě.

18. března - Cena americké lehké ropy WTI se dostala na nejnižší úroveň za více než 18 let, zatímco severomořská ropa Brent se prodávala nejlevněji za 17 let. Následně ceny začaly růst kvůli opatření na podporu ekonomiky, která kvůli koronaviru ohlásily centrální banky a vlády po celém světě.

30. března - Ropa Brent se dostala pod 23 dolarů za barel, nejníže od listopadu 2002. Typ WTI se nakrátko propadl pod 20 dolarů a pohyboval se blízko 18letého minima.

2. dubna - Ceny ropy se prudce zvýšily, reagovaly na prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Rusko a Saúdská Arábie brzy oznámí, že se dohodly na snížení těžby o deset milionů barelů denně, případně na ještě větším snížení.

12. dubna - OPEC a další přední světoví těžaři v čele s Ruskem, tedy seskupení nazývané OPEC+, se dohodli na snížení těžby v květnu a červnu o 9,7 milionu barelů denně. To představuje zhruba deset procent světových dodávek suroviny. Ceny ropy ale pokračovaly v propadu, protože ani rekordní škrty nezmírnily obavy investorů, že propad poptávky bude kvůli koronaviru ještě výraznější.

16. dubna - OPEC výrazně snížil výhled celosvětové poptávky po ropě. Letos by podle kartelu měla kvůli oslabení ekonomiky vyvolaném dopady koronaviru poptávka klesnout o 6,9 procenta a v průměru dosáhnout 92,8 milionu barelů denně.

20. dubna - Cena americké lehké ropy WTI spadla pod 15 dolarů, nejníže za 21 let. Důvodem jsou kromě koronaviru také obavy z nedostatku kapacit pro skladování této suroviny ve Spojených státech.

Témata: ropa | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky