Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cena benzinu je opět na novém rekordu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Cena benzinu v Česku je opět na novém rekordu. Natural 95 od víkendu zdražil zhruba o deset haléřů a v pondělí se prodával za průměrných 47,43 Kč/l. Litr nafty je v průměru za 46,63 Kč/l, což je zhruba o tři koruny méně než v první polovině března. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Ceny pohonných hmot rostou navzdory opatření, které vláda přijala kvůli jejich zdražování. Od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty, přičemž ministerstvo financí očekávalo zlevnění až o 1,80 koruny na litru. V současné době ale řidiči tankují paliva dráž než před snížením spotřební daně.

Průměrná cena benzinu je vyšší než 47 korun už v každém kraji Česka. Nejvíce zaplatí řidiči v Praze, a to v průměru 47,74 koruny za litr. Naftu prodávají čerpací stanice v hlavním městě v průměru za 47,34 Kč/l. V žádném jiném kraji ČR není průměrná cena dieselu vyšší než 47 Kč. Nejlevnější paliva jsou v Královéhradeckém kraji. Benzin tam je v průměru za 47,14 Kč/l a nafta za 46,25 Kč/l.

Ceny pohonných hmot letos prudce vzrostly na přelomu února a března poté, co Rusko zahájilo 24. února vojenský útok na Ukrajinu. Ještě 23. února stál litr benzinu zhruba 37,40 koruny a litr nafty zhruba 36,40 koruny. Jen během dvou týdnů po začátku ruské invaze cena benzinu vystoupala až na průměrných 47,26 koruny na litr 10. března a cena nafty na průměrných 49,57 Kč/l 13. března.

V dalším období ceny sice klesly, od konce dubna ale zejména u benzinu průměrná cena už většinou jen stoupala. V reakci na vysoké ceny paliv vláda zavedla kontroly marží u prodejců paliv, rozhodla o dočasném snížení spotřební daň z nafty a benzinu a plánuje třeba ukončení povinného přimíchávání tzv. biosložky do paliv od července.

Témata:  benzin nafta pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.